AKTUELNO

O novom predsjedniku SDP-a odlučuje 45.000 članova

Biračko pravo imaju oni koji su izmirili statutarne obaveze, odnosno platili članarinu, što mogu učiniti i na sam dan izbora, prilikom glasanja

A. Nu.

26.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Članovi Socijaldemokratske partije (SDP) danas biraju novo rukovodstvo stranke, a kako nam je rečeno iz ove stranke, jutros su na vrijeme otvorena sva birališta. Njih 45.000 imat će priliku predsjednika stranke birati neposredno, po sistemu „jedan član - jedan glas“, po čemu je SDP jedina politička partija u BiH koja ima takav sistem.

Kandidati su Svetozar Pudarić, dugogodišnji član SDP-a, Edin Delić, načelnik općine Lukavac, te aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Mira Grgić, predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a, potvrdila je jučer za „Avaz“ da je sve spremno za održavanje unutarstranačkih izbora.

- Biračko pravo ima svih 45.0000 članova ukoliko su izmirili svoje statutarne obaveze, dakle, da su platili članarinu, što mogu učiniti i na sam dan izbora, prilikom glasanja. Većina je to već učinila - kazala je Grgić.

Potvrdila je i da će se glasati na 177 biračkih mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama u periodu između sedam i 19 sati.

- Na biračkim mjestima već su postavljene glasačke kutije. Dakle, izbori će se provoditi na klasičan način, kako se to radi u BiH. Danas (jučer, op. a.) je nastupila izborna šutnja, dakle, sve je ispoštovano – kazala je Grgić.

Rezultati večeras

Kako nam je potvrđeno iz SDP-a, plan je da se pres-konferencija održi večeras između 21 i 22 sata. Tada bi trebali biti poznati rezultati unutarstranačkih izbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.