LEGENDE

Kako sam udao ženu i dao joj miraz od 3.000 KM

Priču o tome kako je udao ženu ispričao mi je nedavno čovjek tokom kratke vožnje, dobro me je nasmijao i objasnio mi u nekoliko rečenica smisao života, kaže Šehanović

Šehanović: Dugogodišnji taksista

Piše: E. SKOKIĆ

28.5.2019

Cijene taksi prijevoza u Tuzli su među najnižim u regionu. Skraja nakraj grada taksisti će vas odvesti za 1,5 KM. Na kućnu adresu, po pozivu, dolaze za 3 ili 4 KM, a izuzetak su vožnje u druge gradove. Mirza Šehanović je dugogodišnji tuzlanski taksista, a i jedan od najduhovitijih. Priča nam kako se u njegovom vozilu nerijetko mogu čuti nevjerovatne priče.

Majčini savjeti

- Nedavno mi je u taksi ušao čovjek srednjih godina. Hoće da ga od bolnice Gradina spustim na autobusku stanicu Brčanska Malta. U tih 500 metara vožnje me je nasmijao, rekao bih za cijeli život, i objasnio mi smisao života. Pitam ga: „Kako porodica“, a on odgovara: „Kao repa. Sve što valja je pod zemljom“. Dalje nastavlja: „Sve sam svoje brige riješio. Oba sina sam oženio. Ženu udao“. Tu ga prekinem, jer mi nije bilo jasno - čuj ženu udao, a on nastavlja: „Ja u klin, ona u ploču. Ja hoću na more, ona bi na planinu. Ma sve u kontru. A ja lijepo odem na teren tri mjeseca ne bi li moja Tidža našla zagondžiju – prepričava nezaboravnu storiju u svom taksiju Šehanović.

S jednom od mušterija, popularnim pjevačem Arminom Dedićem

Mušterija mu je dalje ispričala da ga je komšija obavijestio kako postoji neki kandidat da mu preotme suprugu, pa se on brže-bolje vratio s terena.

- Priča on meni dalje: „Saznam ko je i odakle je i zovnem ga u kafanu. On došao s rođakom, jer je mislio da ću se potući s njim. A ja njemu pripremim miraz, 3.000 KM u koverti. Evo, jarane moj, Tidža i „trica“ i da ste mi vazda živi i zdravi. Sad sam slobodan kao ptica – prepričava Šehanović uz smijeh.

Jednom mu je, priča on, u taksi ušla porodica iz okolice Gračanice. Otac je sjeo na prednje sjedište, a majka i kćerka pozadi. U jednom momentu, govori Mirza, majka poče davati instrukcije kćerki šta treba raditi kod doktora.

- Slušaj me dobro. Ti gore ne otvaraj usta, pusti mene da pričam. Ja znam šta je najbolje za tebe i tako će biti – govorila joj je, a kćerka iznese svoju teoriju: „Mamo, ako mi bude predlagao „ono“, ja ću odbiti, mene je strah“. Uključi se i otac, ne okreće se, gleda pravo i priča, više za sebe: „Ti da si znala odbiti i reći ne gdje je trebalo, ne bi nam napravila ovakvu sramotu“.

Porodična drama

Majka je stala u odbranu kćerke: „Hajde, nije ni prva ni posljednja da joj se to desilo“, na šta je dobila odgovor: „Nije, iz moje kuće već druga. Na šta si me ti uhvatila, na ljepotu sigurno nisi“ – prepričava taksista koji je slušao porodičnu „dramu“.

Na kraju, kada su izlazili iz vozila, muškarac je Šehanoviću dao 5 KM za vožnju i još dvije marke jer je „slušao njihove budalaštine“.

Ljudski odnos

Još niz dogodovština je Mirza Šehanović, kako kaže, zabilježio tokom vožnje i svega se naslušao. Svaki posao ima svoje prednosti i mane, ali on ističe kako je najvažnije prema mušterijama se odnositi na ljudski način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.