BASNOSLOVNA SREDSTVA

Gubi li se trag milionima maraka

Iz ruku parlamantaraca novac otišao u nepoznato

Parlament BiH. Arhiv

Lj. SKOKIĆ

27.5.2019

U budžetu Bosne i Hercegovine su od 2016. godine ušteđena milionska sredstva, a nakon što su parlamentarci odlučili da se odreknu naknada za rad u komisijama u vrijeme radnog odnosa. 

U Ministarstvu finansija i trezora BiH potvrdili su da je na godišnjem nivou isplaćeno oko 1,2 miliona maraka manje nego prije zakonskih izmjena.

- Uvidom u Glavnu knjigu trezora utvrđeno je, da je prije izmjena i dopuna Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama BiH, koje su ukinule ili ograničile naknade za članstvo u komisijama i upravnim odborima, na godišnjem nivou isplaćeno oko 1,2 miliona KM manje nego prije ovih zakonskih izmjena. Naime, u 2016., 2017. i 2018. godini u prosjeku je isplaćivano oko 1,8 miliona KM za naknade za rad u komisijama i upravnim odborima, dok je prije donošenja zakonskih izmjena na godišnjem nivou isplaćivano oko tri miliona KM – saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora za Avaz.ba.

Računica pokazuje da je, nakon tri godine od usvajanja zakonskih izmjena, u budžetu BiH ušteđeno 3,6 miliona maraka, a na direktan upit gdje i na šta su basnoslovna sredstva raspoređena, u Ministarstvu daju neprecizan odgovor.

- Sredstva iz budžeta troše se u skladu s usvojenim Zakonom o budžetu institucija BiH, a naknade se isplaćuju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a svi podaci o utrošku sredstava nalaze se u izvještajima o izvršenju budžeta koji su dostupni na internet-stranici Ministarstva - dodaje se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.