JAJCE Priređen veliki iftar u džematu Jezero

Ramazanska noć povratnika

Mi smo zahvalni ljudima koji pomažu povratnike na bilo koji način, kaže ef. Hadžić

E. CRNKIĆ
28.05.2019 10:37

Okupio se veliki broj vjernika

Medžlis Islamske zajednice Jajce, Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ iz Travnika, Općina Sindžan iz Turske i "Zlatna džezva" kompanije „Vispak“upriličili su iftar u džematu Jezero kod Jajca za povratnike ovog mjesta, Šipova i Mrkonjić-Grada. Iftar je organiziran na otvorenom uz obalu smaragdne rijeke Plive, a pripremljen je u Travniku i transportiran u specijalnom posuđu.

Budimo zajedno

- „Ko nije zahvalan ljudima, nije ni dragom Bogu”, riječi su Poslanika, a. s. Mi smo zahvalni ljudima koji pomažu povratnike na bilo koji način. Zahvalni smo Bogu što smo bili zajedno u Jezeru, mjestu gdje ćemo 2. juna u 12 sati obilježiti sjećanje na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Ljoljića, Čerkazovića i Jezera. Budimo zajedno - poručio je glavni imam Zehrudin ef. Hadžić.

Zahvalnost na iftaru iskazao je i Semin Česo, imam Sultan Bajazidove džamije, koja se nalazi na riječnom otoku koji pravi Pliva.

Težak život

Ovaj iftar organiziran je kao „Ramazanska noć povratnika“, a tradicionalno se obilježava u povratničkim džematima jajačkog područja. Jezero je najmlađa i najmanja općina u RS, gdje se teško živi, a najveći su problem nedostatak posla, što je dovelo do masovnog iseljavanja stanovništva. Prema posljednjem popisu, u Jezeru su evidentirana 1.144 stanovnika, mada je ta demografska slika mnogo drugačija, jer većina stanovništva živi u zemljama EU ili većim gradovima naše države.

Komentari

NA VRH