JAJCE

Ramazanska noć povratnika

Mi smo zahvalni ljudima koji pomažu povratnike na bilo koji način, kaže ef. Hadžić

Okupio se veliki broj vjernika

E. CRNKIĆ

28.5.2019

Medžlis Islamske zajednice Jajce, Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ iz Travnika, Općina Sindžan iz Turske i "Zlatna džezva" kompanije „Vispak“upriličili su iftar u džematu Jezero kod Jajca za povratnike ovog mjesta, Šipova i Mrkonjić-Grada. Iftar je organiziran na otvorenom uz obalu smaragdne rijeke Plive, a pripremljen je u Travniku i transportiran u specijalnom posuđu.

Budimo zajedno

- „Ko nije zahvalan ljudima, nije ni dragom Bogu”, riječi su Poslanika, a. s. Mi smo zahvalni ljudima koji pomažu povratnike na bilo koji način. Zahvalni smo Bogu što smo bili zajedno u Jezeru, mjestu gdje ćemo 2. juna u 12 sati obilježiti sjećanje na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Ljoljića, Čerkazovića i Jezera. Budimo zajedno - poručio je glavni imam Zehrudin ef. Hadžić.

Zahvalnost na iftaru iskazao je i Semin Česo, imam Sultan Bajazidove džamije, koja se nalazi na riječnom otoku koji pravi Pliva.

Težak život

Ovaj iftar organiziran je kao „Ramazanska noć povratnika“, a tradicionalno se obilježava u povratničkim džematima jajačkog područja. Jezero je najmlađa i najmanja općina u RS, gdje se teško živi, a najveći su problem nedostatak posla, što je dovelo do masovnog iseljavanja stanovništva. Prema posljednjem popisu, u Jezeru su evidentirana 1.144 stanovnika, mada je ta demografska slika mnogo drugačija, jer većina stanovništva živi u zemljama EU ili većim gradovima naše države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.