PROBLEMI

Gradskoj upravi Zenica upućena inicijativa: Nargilu zabraniti maloljetnicima

Rezultat konzumacije može biti hronični bronhitis, upala pluća, gubitak imuniteta, infekcija bacilom tuberkuloze

Nargila postala trend među mladima

Piše: D. PAŠALIĆ

1.6.2019

Otvaranje nargila-barova sve je popularnija djelatnost u mnogim bh. gradovima, a zabrinjavajući je podatak da je sve više djece, odnosno školaraca, koji konzumiraju takozvane šiše.

Upozorenja stručnjaka o štetnosti nargile po zdravlje čini se da bi konačno moglo dati rezultate barem kada je riječ o maloljetnicima u Zenici.

Viši nivoi

Vijećnica Sabina Delić, naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica podnijela je inicijativu da se zabrani korištenje nargile maloljetnicima u ovom gradu.

- Nargila kao opojno sredstvo, koje stvara ovisnost i narušava zdravlje djece, postala je pravi trend među omladinom. Djeca u osnovnim školama posežu za ovim opojnim sredstvom, ne znajući u šta se upuštaju niti kakve posljedice to može imati. Bježe s časova da bi koristili na nargilu – kaže ona.

Apelira da se Gradska uprava uključi u rješavanje ovog problema slanjem inspekcija, policijskih službenika i kažnjavanjem vlasnika koji nude nargilu maloljetnicima.

- Poražavajuća su i istraživanja koja pokazuju da djeca u školama više konzumiraju nargile nego cigarete. Viši nivoi vlasti trebaju u potpunosti zabraniti nargila-barove – kaže ona.

Delić: Bježe s časova na nargilu

Grad ne izdaje dozvole

Delić je odgovor na svoju inicijativu dobila od Amre Mehmedić iz Gradske uprave. U njemu je navedeno da su dobivali zahtjeve da izdaju rješenje o obavljanju takve vrste djelatnosti u Zenici, ali da to još nije regulirano Federalnim pravilnikom.

- Nadležna služba ne izdaje dozvole, a svi oni koji imaju ovu djelatnost u svojim objektima, nargilu prodaju mimo propisa i bez dozvole – podvukla je Mehmedić.

Pad imuniteta

Nino Hasanica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kaže da sva istraživanja o utjecaju nargile na zdravlje izvještavaju o štetnim efektima, najviše na pluća i mozak.

- Rezultat upotrebe nargile može biti hronični bronhitis, upala pluća, gubitak imuniteta, infekcija bacilom tuberkuloze... Neophodno je precizno specificirati sastav, zabraniti korištenje maloljetnicima i informisati javnost o štetnosti – kaže Hasanica.



Hasanica: Bronhitis i upale pluća

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.