IN MEMORIAM

Centar za mir o Đeli Jusiću: Mostar ne zaboravlja prijatelje

Stvarao je nadahnuta i nezaboravna djela

Avaz.ba

31.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Povodom smrti čuvenog kompozitora, aranžera i dirigenta Đele Jusića, javnosti su se obratili iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar koji je Jusiću 2015. godine dodijelio priznanje "Mimar mira".

Saopćenje u cijelosti prenosimo u nastavku:

- Renomirani hrvatski skladatelj, dirigent, aranžer i gitarist, Đelo Jusić, umro je u 81. godini u zagrebačkoj bolnici. Veliki umjetnik, koji je cijeli svoj život i plodni muzički vijek proveo vezan za Dubrovnik, rođen je u Gradu podno Srđa 26. januara 1939.godine gdje je stvarao nadahnuta i nezaboravna djela zabavne i ozbiljne ali uglavnom orkestralne muzike.

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači među kojima su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Neda Ukraden, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Đelo Jusić je tokom svoje bogate i darovite karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a, s više od hiljadu muzičkih numera. Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i brojne druge poznate numere.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, godine 1999.) Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

U Dubrovniku je stalno boravio ranih 90-ih godina i tamo je proživio najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko Republike Hrvatske, odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića. Tokom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim glazbenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine.

Kada je promovirana zbirka njegovih djela, objedinjenih u pet CD-ova pod jedinstvenim naslovom “Đelo Jusić -100 originalnih pjesama”, u nadahnutom obraćanju pred velikim brojem njegovih prijatelja, Đelin prijatelj – pjesnik Luko Paljetak, kratko je rekao: “…Neka ove pjesme sve ljude prožmu onom srećom kojom su i same prožete. To hoće Đelo i ništa drugo !” Muzički kritičari iz Zagreba, tim povodom su zapisali sljedeće:

quote
<p>“Blagorodna, uspješna akcija nakladnika iz Hrvatske samo je dio mogućih valorizacija renesansnog duha Jusićevog glasovira, gitare, mandoline, iniciranog skladateljskim krasnopisom, unijela u riznicu južnoslavenske kulture…”</p>

Veliki i uvaženi dubrovački i hrvatski kompozitor upisan je 2015.godine i u listu Mimara mira kada mu je dodijeljeno tradicionalno priznanje Centra za mir iz Mostara.

Đelo je laureat ovog priznanja postao u okviru tradicionalne manifestacije pod sloganom "Mostar ne zaboravlja prijatelje", kojom Mostarci okupljeni u ovoj nevladinoj organizaciji svakog 23. jula slave obnovu Starog mosta na rijeci Neretvi i dodjeljuju svoja priznanja ljudima koji su osvjedočeni borci za mir, saradnju među ljudima, stvaralaštvo i dobra ljudska djela.

Primajući ovo priznanje iz ruku Safeta Oručevića, direktora i osnivača Centra za mir, Đelo Jusić se najtoplije zahvalio Mostaru i Mostarcima. Na prijedlog Centra komponovao je i sačinio notni zapis za izvedbu čuvene Šantićeve pjesme Emina, u izvedbi na trubi, kojom svakog 23.jula, na luku Starog mosta, čini uvodnu muzičku špicu otvaranja mostarske manifestacije Mostar ne zaboravlja prijatelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.