TUGA U KRAJINI Klanjana dženaza Mehrudinu Dediću

Bihać se oprostio od nastradalog specijalca

Život izgubio prilikom deaktivacije najvjerovatnije minobacačke granate

M. MUJADŽIĆ
31.05.2019 18:57

Krajišnici se oprostili od Dedića

Foto: Avaz

Krajišnici su se danas oprostili od Mehrudina Dedića iz Bihaća, pripadnika Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova i bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH, koji je život izgubio prilikom deaktiviranja najvjerovatnije minobacačke granate.  

Neutješna porodica

Tragično stradalom Mehrudinu Dediću na mezarju Hendavci u Bihaću dženazu su klanjale hiljade ljudi, nakon čega je obavljen i ukop.

Ispred porodične kuće od Mehrudina su posljedni put oprostili neutješna supruga i dvije kćerke, prijatelji, saborci i ratni komandanti. Vladala je tišina i tuga za čestitim čovjekom, koji je i poslije rata čuvao sjećanje na oslobodilačku borbu Armije Republike BiH. Ostao je upamćen kao dobar prijatelj, kolega i komšija.

U poslijeratnim godinama učinio je ono što nije pošlo za rukom političarima i boračkim udruženjima - uredio je spomen-sobu Petog korpusa ARBiH, u kojoj se nalazi više od hiljadu eksponata.

Objava kćerke

Mehrudinova kćerka Nejla u emotivnoj objavi na Facebooku nakon tragedije najavila je njeno otvorenje.

  • Nastradali Dedić
    Nastradali Dedić

- Ono što je nama ostavljeno u amanet od našeg babe jeste da nastavimo ondje gdje je on stao i s ovim obećavamo da će Muzej Petog korpusa Armije RBiH Mehrudina Dedića biti otvoren 21. oktobra 2019. godine, baš onako kako je naš babo i zamislio. Sve aktivnosti koje je provodio, trudit ćemo se svim snagama da nastavimo. Ovom prilikom molimo sve one s kojima je naš babo pričao o budućim planovima koje je imao, da nam to svakako prenesu. Neko je branio Bosnu jedan dan, neko ju je branio 1.201 dan, babo ju je branio 28 godina, a nama je dužnost da je branimo vječno - dio je objave.

Izuzeti predmeti iz spomen-sobe

Mehrudin Dedić stradao je u eksploziji granate koja je svoje mjesto trebala pronaći u spomen-sobi Petog korpusa ARBiH u dvorištu porodične kuće. Zvanične informacije o vrsti naprave od koje je smrtno stradao, nisu iznijeli iz Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, ali ni policija Unsko-sanskog kantona. 

Za sada je poznato tek da je Federalna uprava civilne zaštite i Jedinica za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova izuzela određene predmete iz spomen-sobe.

Komentari

NA VRH