REAKCIJE

Košarac: Prijedlog Ministarstva sigurnosti je antidejtonsko djelovanje

Prijedlog Ministarstva sigurnosti antidejtonsko djelovanje

Staša Košarac. Arhiv

Srna/ Avaz.ba

31.5.2019

Prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji, u nadzoru granice u rješavanju migrantske krize je antiustavno i antidejtonsko djelovanje, smatra poslanik u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

- Takvo rješenje Ministarstva sigurnosti za nas je potpuno neprihvatljivo i nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ovo je osmišljena aktivnost u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH, koja neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi u BiH- poručio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, vidljivo je da se pokušavaju, uz kršenje Dejtonskog sporazuma, nametnuti rješenja koja nisu usaglašena sa nadležnim institucijama Republike Srpske.

- Zabrnjavajuća je činjenica da se predlaže rješenje da se upućuju federalne i kantonalne policijske snage na granicu prema Srbiji, a da nije kontaktiran MUP Republike Srpske - dodao je.

On smatra da je cilj da se te snage rasporede u istočni dio Republike Srpske na granicu sa Srbijom, odnosno da izađu na Drinu, što ima vrlo jasnu poruku vlasti u Sarajevu, odnosno onih koji afirmišu probosanske politike.

-Ovo je kršenje Dejtonskog sporazuma i pokušaj nametanja nekih rješenja, ali vjerujem da će institucije Republike Srpske, u skladu sa Ustavom i zakonom znati da daju adekvatan odgovor, štiteći integritet i granicu, ali i sve građane Republike Srpske i njihovu imovinu-naglasio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje ojačano je dijelom i ponašanjem međunarodne zajednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.