ODLUKE

Nakon CIN-ovog pisanja Milica Marković izgubila pravo na stan

U Bijeljini je pronašla privatnu građevinsku firmu „Welting“, s kojom je potpisala ugovor o udruživanju sredstava

Milica Marković

Avaz.ba

3.6.2019

Milici Marković je Vrhovni sud RS oduzeo pravo vlasništva na petosoban stan u Bijeljini koji je mimo zakonske procedure plaćen robnom rezervom mazuta, o čemu je CIN pisao krajem prošle godine.

Presuda Okružnog suda u Bijeljini, kojom je Milici Marković dato pravo vlasništva nad stanom u Bijeljini, ukinuta je konačnom revizijom Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) koja je donesena u martu ove godine.

Novinari CIN-a su u priči „Besplatan stan za Milicu Marković skupo platili građani“ otkrili da je petosoban stan za Marković mimo zakonskih procedura u potpunosti plaćen javnim novcem. 

U reviziji Vrhovnog suda je navedeno da nijedan materijalni dokaz ne upućuje na to da je Republička direkcija za robne rezerve RS platila stan za Marković, što je CIN detaljno opisao u svojoj priči.

Nije propisana mogućnost stjecanja prava svojine na stanu koji se osigurava za potrebe poslanika i funkcionera. U konkretnom slučaju, upitna je i sama potreba rješavanja stambenog pitanja tužiteljice, kod činjenice da ona, po vlastitom priznanju, predmetni stan ne koristi za stanovanje - navedeno je u presudi Vrhovnog suda. 

Uz to što će morati vratiti stan, Marković će platiti i troškove postupka i revizije od skoro 11.000 maraka.

Marković je sredinom 2000. godine, kao tadašnja poslanica Srpskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini RS, tražila od premijera Milorada Dodika da joj Vlada RS kupi stan.

U Bijeljini je pronašla privatnu građevinsku firmu „Welting“ s kojom je potpisala ugovor o udruživanju sredstava. U njemu je pisalo da ona plaća stan, iako je već tada znala da neće dati svoj novac. Republička direkcija za robne rezerve RS je u dogovoru s bijeljinskim državnim preduzećem „Drina“ isplatila cijenu iz ugovora – oko 150.000 maraka. 

„Drini“ je preko Direkcije isporučena količina mazuta koja odgovara cijeni stana. Taj mazut je Vlada donirala „Drini“ i platila odmah Direkciji. „Drina“ ga nije trebala plaćati, međutim, na fakturama nije tako pisalo pa je i „Drina“ bila obavezana da plati isti mazut. Direktori Direkcije, „Drine“ i „Weltinga“ su ugovorom o cesiji preusmjerili taj novac iz „Drine“ prema „Weltingu“.

U „Drini“ su pisali da plaćaju mazut, a u „Weltingu“ su pisali da se isplaćuje cijena stana iz ugovora Milice Marković. Nakon što je sve završeno, „Welting“ je Marković izdao lažnu potvrdu kao da je ona platila stan.

U vezi sa ovim događajima i stanom u Bijeljini pred sudovima u RS doneseno je ukupno devet presuda.

Mi smo radili po instrukcijama onog čije su bile pare - rekao je za CIN tadašnji direktor Direkcije Mirko Nožica, objašnjavajući da je to od njega tražio Dodik koji je odbio razgovarati sa novinarima CIN-a. Dodik je tokom jednog procesa svjedočio i potvrdio da je on tražio da se mazutom plati stan za Marković. 

Marković je 2013. godine pokrenula spor protiv „Weltinga“, tražeći vlasništvo nad stanom pred Osnovnim sudom u Bijeljini. Osnovni sud je odbio zahtjev, a Okružni sud je 2015. godine rekao da Marković ipak ima pravo na stan i ona se tada upisala kao vlasnik. Vrhovni sud RS-a je revizijom proces već jednom vratio na početak, a odluke sudova su se ponavljale i u novom procesu.

Prema presudi Vrhovnog suda iz marta ove godine, Marković nema pravo na stan i to je pravosnažna odluka, rekao je za CIN Miodrag Stojanović, advokat „Weltinga“, firme koja je gradila stan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.