SUOSJEĆANJE Drugog dana Ramazanskog bajrama

U Tuzli odata počast i položeni vijenci povodom Dan šehida

U Čaršijskoj džamiji proučena i hatma

Fena
05.06.2019 12:20

Tuzla: Obilježen Dan šehida

Foto: Fena

U Tuzli je danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, na brojnim spomen-obilježjima odata počast i položeni vijenci povodom obilježavanja Dan šehida.

Osim posjeta šehidskim spomen-obilježjima, u okviru programa obilježavanja Dana šehida u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučena je i hatma.

Hafiz Ahmed ef. Huskanović kazao je kako se, obilježavajući ovaj dan, odaje počast i dijeli saosjećanje boli i tuge s roditeljima šehida kojih je sve manje među živima.

- Svjesni smo da bol ne prestaje. Naših šehida se sjećamo najprije zbog svoje djece i mislim da je veoma važno da naša djeca znaju da su naši borci izgubili živote za svoju zemlju. Trebamo ih učiti da rat nikome ništa ne donosi dobro i da se rat više nikome ne ponovi - rekao je Huskanović.

Kako je istakao, obavezni smo da ih se sjećamo i najmanje što možemo učiniti je govoriti o njihovim životima i njihovim žrtvama.

- Oni su svojim životima udarili temelje ovoj našoj domovini. Mi sve što želimo jeste sloboda i zato je važno da danas pošaljemo poruku mira. Ko god u Bosnu dirne, neka mu dragi Bog vrati onako kako je zaslužio - poručio je on.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftijstva tuzlanskog bit će održana u Čeliću, gdje je upriličena posjeta šehidskom mezarju u Ratkovićima i Vražićima, a tevhid i hatma šehidima bit će proučeni nakon podne-namaza u džamiji u Vražićima.

Komentari

NA VRH