VLADA RS

Utvrđeni kriteriji za ocjenu stepena razvijenosti općina

Sjednica Vlade RS. Arhiv

Fena

5.6.2019

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog odluke o kriterijima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u tom bh. entitetu i uputit će ga Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

Na osnovu te odluke, Vlada određuje stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave, s ciljem raspodjele sredstava između entiteta i općina.

Kriteriji za utvrđivanje stepena razvijenosti lokalnih zajednica donose se svake tri godine, navodi se u saopćenju Vlade. Na sjednici u Banjoj Luci usvojena je i informacija o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u porodici za 2018. godinu.

Jedna od najvažnijih aktivnosti tokom 2018. godine jeste pristupanje izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je Narodna skupština RS i usvojila u aprilu ove godine, a čijom primjenom će se sistem zaštite od nasilja u porodici, kako se dodaje u saopćenju, dodatno unaprijediti.

Usvojen je i Akcioni plan provođenja omladinske politike RS u ovoj godini, a koji čine dva dijela: aktivnosti nadležnih institucija i organizacija civilnog društva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.