ANALIZA

Migrantska kriza: Šansa za lov u mutnom

Zastupnik Saša Magazinović nikad nije dobio odgovor na pitanje ko i kako troši novac

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

6.6.2019

Masovna tučnjava migranata u kojoj su povrijeđeni i pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona jučer je ponovo bila prst u oko državnim vlastima. Otkako je migrantska kriza počela u BiH, državna vlast nije uspjela izaći nakraj ni sa jednom kritičnom situacijom.  

Bez akcije

A problemi postaju sve teži, situacija se komplicira. U svemu tome, BiH nije sama. Otkako je haos počeo, brojne države članice EU, ali i same evropske institucije, uputile su milione eura vrijednu pomoć. Na terenu, međutim, taj se silni novac ne osjeti.  

Migranti borave u katastrofalnim uvjetima, čime frustracija postaje samo još veća, pa su problemi neizbježni.

No, koliko je para i ko i kako upravlja njima, i dalje je misterija, a nezvanične informacije govore da je za pomoć migrantima pristiglo na desetine miliona maraka.

Do sada je zvanično potvrđeno da je Evropska komisija prošle godine kroz različite projekte za te namjene donirala oko 18 miliona KM.

Tačan podatak o novcu pristiglom za migrante mjesecima ne može dobiti ni Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Zvanično je pitao Vijeće ministara, a nedavno je uputio pitanje i Ministarstvu sigurnosti o tačnosti informacije da su neke sigurnosne agencije dobile novac za prevazilaženje migrantske krize. No, odgovore ni od jednih ni od drugih nije dobio.

- Vijeće ministara ponaša se kao da se migrantska kriza dešava u nekoj susjednoj zemlji, a ne u BiH. Potpuno nezainteresovano i bez konkretne akcije. Pojedine institucije trude se koliko mogu, ali bez političke i finansijske podrške ne mogu mnogo učiniti - ocjenjuje Magazinović.


Magazinović: Nije dobio odgovore

Izgleda, kaže on, da su neki izreku da je svaka kriza šansa shvatili na način da iskoriste ovu krizu kao šansu za lov u mutnom.  

- Ne znam kako drugačije objasniti da niko u državi ne zna koliko je novca došlo, ko ga troši i na koji način - kaže Magazinović.

Jasmin Emrić, državni poslanik A-SDA, kaže da je poražavajuće što nema podataka o tome ko i kako upravlja novcem za migrantsku krizu, niti se zna koliko ga je pristiglo.

 Novac za projekte

Što je najporaznije, kaže on, dobio je informacije da se sada za migrantsku krizu prebacuje novac iz Evropske unije koji je ranije bio namijenjen za razvojne projekte u našoj zemlji.

- Konkretno imam nezvanične informacije da sredstva koja su ranije bila planirana za IPA fondove, sada idu za migrantsku krizu. Taj novac trebao je biti utrošen za određene razvojne projekte, a sada se ne zna kako se troši – pojašnjava Emrić.

   


Emrić: Tražiti transparentnost

On kaže i da postoji sumnja da se zakupi za prihvatne centre za migrante plaćaju mnogo više nego što je realna tržišna cijena.  

- Sve to treba provjeriti i tražiti transparentan način trošenja tog novca - zaključuje Emrić.

Dva miliona maraka

Dva miliona maraka putem Ministarstva finansija i trezora uplaćeno je Ministarstvu sigurnosti i Službi za poslove sa strancima iz Češke i Švicarske, jedan je od rijetkih zvaničnih podataka o tokovima novca za migrante.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.