EKSKLUZIV

Zdravko Mamić za "Avaz": Zašto se neću vratiti u Hrvatsku

Nisam vidoviti Milan da pretpostavljam što će biti u budućnosti, ali uvjeren sam da me BiH neće izručiti

Zdravko Mamić

Piše: M. AŠČIĆ

7.6.2019

Zdravko Mamić, bivši savjetnik Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, prokomentirao je jučer u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ mogućnost da po novoj optužnici USKOK-a bude izručen Hrvatskoj.

Mamić se već godinu nalazi u Međugorju. Tu je stigao dan prije izricanja presude u Županijskom sudu u Osijeku, gdje je osuđen nepravomoćno na šest i po godina zatvora.

Nova potjernica

Ovo je prvi put da Mamić u posljednja tri mjeseca, kako se pojavila nova optužnica USKOK-a, za jedan bh. medij uopće komentira novu odluku hrvatskog pravosuđa i zahtjev za raspisivanje potjernice. Prošle godine, Sud BiH već je odbio zahtjev da Mamić bude izručen Zagrebu, što je potpisao i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Ali, nova optužnica Mamiću je donijela nove probleme. Na pitanje strahuje li od izručenja, jer je Vrhovni sud Hrvatske odbijanjem žalbe za izuzeće predsjednika Suda u Osijeku otklonio prepreku da sada bude raspisana nova potjernica, bivši čelnik Dinama bio je direktan.

- Kao prvo, nisam vidoviti Milan da pretpostavljam što će biti u budućnosti. Mogu samo reći jedno, a to je da su me eminentni bosanskohercegovački i hrvatski advokati uvjerili da nema pravnih elemenata za moje izručenje Hrvatskoj. Stavove tih ugledni advokata također sam dobio sadržane i u pravnim mišljenjima koje su mi dali mnogi profesori pravne struke, među koje spada i profesor Davor Derenčinović, šef Katedre za kazneno pravo na Pravom fakultetu u Zagrebu – rekao nam je Mamić.

Prema njegovim riječima, pravo je na njegovoj strani i uvjeren je da do izručenja neće doći bez obzira na brojne pritiske da se on „izvuče“ iz BiH, što traje već mjesecima.

- I drugi mi kažu da je moje izručenje po bh. zakonima i po onome što mi se stavlja na teret neizvedivo. No, sačekajmo sve. O tome će isključivu odluku donijeti bh. sudovi i ministar pravde BiH – smatra Mamić.

 Pravna država

No, ne odbacuje mogućnost da se politika umiješa u njegov slučaj.

- Zato kažem, pravna struka uvjerava me da po pravu, ne postoje mogućnosti za izručenje i ja im vjerujem. Sad, mogu me samo nasilu ili političkom odlukom izručiti Hrvatskoj. Ja se nadam da se to neće dogoditi i da se politika neće miješati. Uostalom, vidim po svim pokazateljima da je Bosna i Hercegovina više pravna država nego Hrvatska – kaže on.

Mamića smo podsjetili i da je već godinu u Međugorju, a na naše pitanje kako mu je u BiH, dobili smo precizan odgovor.

 - Ne samo da mi je lijepo u Bosni i Hercegovini i Međugorju nego sam se toliko navikao ovdje da i ne pomišljam više na povratak u Hrvatsku – rekao nam je Mamić.

Govorim satima, prikažu dio

Mamića smo zamolili da nam prokomentira i nedavnu izjavu za hrvatske medije da se živ neće vratiti u Hrvatsku i da će završiti kao Praljak, koji se ubio u Hagu.

No, kako nam je pojasnio, ne želi komentirati gostovanje u TV emisijama, jer je satima govorio, a u medijima su se pojavili samo određeni dijelovi razgovora.

- Sve sam vam već odgovorio kroz vaša pitanja. Ne znam šta su ovi prikazali – rekao nam je Mamić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.