MIGRANTSKA KRIZA Komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona

Koričić za "Avaz": Uvodimo policijski sat i vanredno stanje!

Mi smo u oktobru prošle godine zaštitili migrante i imovinu „Željeznica FBiH“ kada su naši građani krenuli na voz i migrante u njemu

Evelin TRAKO

Komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić ističe za „Avaz“ da će, ako se nastavi ovakav odnos prema migrantskoj krizi, predložiti da bude proglašeno vanredno stanje. To, dodaje on, podrazumijeva niz mjera i radnji, između ostalog i policijski sat!  

- Onda mi utvrđujemo pravila ponašanja na području Kantona, sve rizike i sve što ide u skladu s vanrednim stanjem – kazao je Koričić.

Od oktobra prošle godine, kada je imenovan na poziciju komesara, na pleća Koričića i policajaca u USK pao je teret koji bi morali podijeliti i policajci ostalih agencija.

Ozbiljan pristup

- Ogorčen sam odnosom prema ovom kantonu. Doživljavaju nas kao graničare, kao da nismo sastavni dio BiH! Uprava policije može odgovoriti na sve izazove, ali očekivao sam, u najmanju ruku, da će se problemu ozbiljno pristupiti. Toplije vrijeme donijelo je novi, brojniji val migranata - kaže Koričić.

Pojašnjava da ima stotinu propusta.

- Mi smo u oktobru prošle godine zaštitili migrante i imovinu „Željeznica FBiH“ kada su naši građani krenuli na voz i migrante. Da to nismo spriječili, posljedice bi bile katastrofalne. Ali, to j, izgleda, „Željeznicama FBiH“ bio podstrek da se još više angažiraju na dovoženju migranata. Danas nam u prosjeku dnevno dovezu 100 migranata vozom Talgo. To nije normalno, to može samo u BiH. Migrantska je kriza postala samo problem USK i ove Uprave policije - podcrtao je Koričić.

Sistem zakazao

Ističe i da je porazno što na nivou države ne postoji strategija za upravljanje migrantskom krizom.

- Ni nakon devet mjeseci strategija nije donesena, niti ima naznaka da će biti. Čim sam stupio na poziciju, shvatio sam da se kriza mora kontrolisati na lokalnom nivou, jer oni koji su zakonom zaduženi za upravljanje ovom situacijom, nemaju rješenje, prije svega mislim na Ministarstvo sigurnosti BiH. Sistem je zakazao - ističe komesar Koričić.

Zašto Granična policija ne dostavi podatke o readmisiji  

Koričić nam je otkrio da iz Granične policije nemaju podatke o readmisiji ilegalnih migranata.

- Nikad nam to nije dostavljeno, to morate pitati njih. Zašto ti podaci nisu transparentni, ni to mi nije jasno – kaže Koričić.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na