RATNI ZLOČINI Iz BiH nije zaprimljen službeni zahtjev

Zlostavljao civile: Sud u Rumuniji odgodio odluku o izručenju Zorana Stojčića

Pozvan svjedok koji će dati iskaz u njegovu korist

Fena
10.06.2019 13:44

Derventa: Civili zatvarani u fiskulturnu salu

Žalbeni sud u rumunskoj Konstanti odgodio je za sedam dana ročište po zahtjevu za izručenje u BiH 57-godišnjeg Zorana Stojčića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene 1992. u Derventi. 

Sud je prihvatio zahtjev Stojčićevog advokata da se ročište odgodi kako bi u Rumuniju bio pozvan svjedok koji će dati iskaz u korist njegovog klijenta.

Žalbeni sud je rekao da dozvoljava sedmodnevnu odgodu i zato jer još iz BiH nije zaprimljen službeni zahtjev za izručenje.

Rumunska policija saopćila je 30. maja da je Stojčića uhapsila nakon zajedničke operacije imigracijske službe u Konstanti i Rumunskog centra za međunarodnu policijsku suradnju po potjernici iz BiH.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da vode istragu protiv Stojčića zbog sumnje da je učinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- Stojčić se sumnjiči da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između organiziranih oružanih snaga Vojske Republike Srpske, s jedne strane, i Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane, na drugoj strani, tokom 1992. godine na području općine Derventa, učestvovao u fizičkom zlostavljanju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili lišeni slobode i zatvoreni u fiskulturnu salu Osnovne škole - rekli su u Okružnom tužilaštvu.

Ministarstvo pravde je navelo da su obaviješteni od Odsjeka Interpola Sarajevo da je Stojčić uhapšen u Rumuniji, zbog čega je od Okružnog tužilaštva u Doboju zatražena dostava neophodne dokumentacije kako bi ministar podnio molbu za njegovo izručenje iz Rumunije u BiH.

Stojčić se trenutno nalazi u pritvoru.

Komentari

NA VRH