PARLAMENT BIH

Zatražena hitna sjednica Predstavničkog doma

Aktuelna situacija u pravosudnim institucijama i migrantska kriza tačke su koje traže da budu razmatrane

S.DEGIRMENDŽIĆ

11.6.2019

Grupa poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražila je hitnu sjednicu tog doma, koja bi trebala biti održana u naredna tri dana. Kako je za „Avaz“ potvrdio Saša Magazinović, poslanik SDP-a i jedan od 14 potpisnika zahtjeva, poslanici traže da se sazove hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi se razmatrale dvije tačke dnevnog reda.

- Aktuelna situacija u pravosudnim institucijama, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije te Informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona - kazao je Magazinović za „Avaz“.

U zahtjevu koji, osim Magazinovića, potpisuju Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković–Lepić navodi se:

- Mi, dolje potpisane zastupnice i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, vjerujemo da pravosuđe treba biti politički neovisno, ali ne i nedodirljivo. Ovo ističemo zbog potpunog odsustva povjerenja građana i građanki, smatrajući da bi efikasnije pravosuđe, oslobođeno političkog utjecaja i odgovorno primarno prema građanima i njihovoj potrebi da žive u sredini gdje vladavina prava nije upitna, trebalo igrati ključnu ulogu u napretku društva u cjelini.

Nikakva blokada rada Parlamenta, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da se u ovom trenutku sazove hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, jednako kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti. Najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, veoma važnom pitanju, te donese odgovarajuće zaključke.

Nedavni slučaj za koji se vezuje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najnižu razinu ikada - navodi se u obrazloženju zahtjeva.


Također, ističe se da se BiH i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima tekuće godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

- Ruta kretanja migranata kroz Bosnu i Hercegovinu, u najvećoj mjeri, završava u Unsko-sanskom kantonu, u gradovima Bihaću i Velikoj Kladuši, gdje su spontano i iz nužde formirani privremeni prihvatni centri. Zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene sigurnosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo je zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine. Također, Vlada Unsko-sanskog kantona, nezadovoljna dosadašnjim odnosom nadležnih državnih izvršnih vlasti prema postojećoj migracijskoj situaciji u Unsko–sanskom kantonu, a naročito nedjelotvornim radom Koordinacijskog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, traži hitno efikasno djelovanje istog, radi primjene Zakona o azilu i Zakona o strancima, zatvaranja migrantske rute prema sjeverozapadnom dijelu naše države, kao i ravnomjernog raspoređivanja migranata po teritoriju cijele države.

Unsko-sanski kanton, a posebno gradovi Bihać i Velika Kladuša, zbog masovnog priliva i dužeg boravka migranata već duže vrijeme ne mogu normalno funkcionirati, što se mora sanirati hitnom intervencijom institucija i organa koji čine sistem kontrole i upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

Sve češći obračuni migranata i drugi oblici narušavanja sigurnosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlament Bosne i Hercegovine ima obavezu da u skladu sa svojim ovlastima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija - ističe se u zahtjevu 14 državnih poslanika.

Podsjećamo, grupa poslanika je tražila hitnu sjednicu o migrantskoj krizi i 11. aprila. Međutim, poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH nisu došli na za taj dan zakazanu sjednicu te nije bilo kvoruma za njeno održavanje. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.