BANJA LUKA

Ćulum otkrio: Prolazak migranata kroz RS veći za 330 posto

U prvih pet mjeseci ove godine kroz Republiku Srpsku prošlo je 2.675 migranata

Ćulum: Nije narušena sigurnost. Arhiv

Nezavisne novine

13.6.2019

U prvih pet mjeseci ove godine kroz Republiku Srpsku prošlo je 2.675 migranata, što je za 330 posto više nego u istom periodu prošle godine, ali oni nisu značajnije ugrozili sigurnost - kazao je danas Darko Ćulum, direktor policije RS, prije sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorija RS koja je održana u Banjoj Luci. 

On je istakao da policija RS intenzivno prati kretanje ilegalnih migranata na području RS u cilju sigurnosti građana i njihove imovine. 

- Za prvih pet mjeseci migranti na području RS nisu značajnije ugrozili sigurnost, a počinili su osam krivičnih djela, razbojništva, teške krađe, krađe i krivično djelo oduzimanje i obeštećenje tuđe stvari - rekao je Ćulum. 

Ćulum ističe da je na nivou BiH u prvih pet mjeseci evidentirano 8.500 migranata koji su ušli u BiH ili 150 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

- I dalje ostajemo pri stavu koji je zaključak Vlade RS, da nema uvjeta i kapaciteta za smještaj migranata na području RS - kazao je Ćulum.

Istakao je i da su do sada otkrili 14 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, te da su Tužilaštvu BiH podnijeli 14 izvještaja protiv 17 osoba.

- Policijske uprave imaju zadatak da prate migrante na teritoriju RS i nema kretanja migranata bez nadzora policije - istakao je Ćulum.

Ćulum je rekao da migranti dolaze iz 35 različitih zemlja, a najviše iz Pakistana, Iraka i Sirije.

Dodao je da se oni obično kreću na području Bosanske Gradiške, Kostajnice, Bosanske Dubice, te da je općepoznato da svi idu prema Unsko-sanskom kantonu jer se tamo nalaze prihvatni centri gdje je veoma složena sigurnosna situacija sa migrantima, jer su prihvatni centri prepunjeni i povećan broj krivičnih djela.

- Mi pružamo pomoć Graničnoj policiji sa 85 službenika i ako treba, taj broj možemo povećati - dodao je Ćulum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.