MIGRANTSKA KRIZA

Ćulum: Policija RS ide na granice Bosne i Hercegovine

E. H. / Avaz.ba

Ćulum: Republika Srpska uputit će dodatne policijske snage

Foto: Arhiv


Republika Srpska uputit će dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od migranata, koji ponovo nadiru u većem broju nakon zatišja tokom proteklih mjeseci, dok su na snazi bile restriktivne mjere usljed pandemije koronavirusa, kazao je u intervjuu za „Glas Srpske” predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS-a Darko Ćulum.

Govoreći o incidentu koji se u srijedu dogodio na području Laktaša, kada je evidentirana grupa migranata u napuštenoj vikendici, Ćulum je istaknuo da je policija uradila dobar posao te je najavio da će i dalje biti na visini zadatka, ali da im je potrebna i pomoć građana. 

  • Ćulum: Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200 migranata

    Ćulum: Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200 migranata

    Foto: Arhiv


- Nakon dosta mirnije situacije u martu, aprilu i maju, ponovo imamo veći priliv migranata. Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima, kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca, koji je, s druge strane, odreagovao kako treba - rekao je Ćulum.

Pozvao je građane da sarađuju s policijom i da dojavljuju kada ugledaju migrante.

- Niko nije mogao pretpostaviti da se u Jakupovcima, u nekoj napuštenoj vikendici, krije njih 20 – istakao je Ćulum.

NA VRH

Podijeli članak na