BANJA LUKA

Banjalučani oduševljeni "Bajramskim koncertom" u Banskom dvoru

Nastupili hor Safikada, muftijstva banjalučkog, Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika te BZK "Preporod" iz Zenice

D. Pašalić

15.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Islamska zajednica u BiH, muftijstvo banjalučko - Medžlis Banja Luka, organizirala je večeras u Banskom dvoru "Bajramski koncert" koji je oduševio prisutne u Velikoj sali.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su hor muftijstva banjalučkog Safikada, hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika te Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" iz Zenice, dok je specijalni gost bio Latif Močević iz Sarajeva.

Po prvi put u Banjoj Luci nastupio je hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, koji je prisutne u prepunoj sali oduševio sa dvije ilahije i sevdalinkom.

Prema riječima Dženane Bajraktrević, profesorice bosanskog jezika u medresi, koja je, zajedno sa svojim učenicima, interpretirala sevdalinku, večerašnji nastup zasigurno će ostati u sjećanju hora.

- Posebna mi je čast sto sam večeras bila ovdje, pred srdačnom publikom, impresije su više nego odlične. Interpretirajući sevdalinku željeli smo poslati poruku da se tradicija mora čuvati - kaže Bajraktarević.

Oduševljenje publike izazvao je i nastup "Preporoda" iz Zenice. Prema riječima Sanjina Kodrića, predsjednika BZK "Preporod BiH", upravo je zenički "Preporod" jedan od najaktivnijih u velikoj mreži koju imaju u BiH.

- Iznimno mi je drago da je upravo zenički "Preporod" bio večeras u Banjoj Luci, to je, zapravo, dio "Preporodovog" nastojanja da budemo što je moguće prisutniji širom BiH. Sada želimo posebnu pažnju posvetiti povratničkim sredinama, RS, odnosno onim sredinama u kojima Bošnjaci vape za artikulacijom vlastitih kulturnih vrijednosti - izjavio je Kodrić za "Avaz".

Još je najavio da će upravo u narednom periodu cilj biti aktivirati rad svih "Preporoda" koji su utihnuli, ali i pokazati kolika je snaga temeljne najstarije kulturne ustanove Bošnjaka s tradicijom dugom gotovo 120 godina.

Mirza Husetić, član Nadzornog odbora "Preporoda" iz Zenice, uručio je prigodan poklon Nusretu ef. Avdibegoviću, muftiji banjalučkom.

Oduševljene prisutnih nakon koncerta, najbolji je pokazatelj da je muftijstvo banjalučko priredilo odličan program.

 


(Video: Dino PAŠALIĆ)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.