NEIZVJESNO

Mostar čeka konačnu odluku mještana o deblokadi deponije

Bešlić je naglasio da je federalna inspekcija nakon nadzora nad deponijom donijela rješenje kojim se zabranjuje odlaganje animalnog i opasnog otpada

Ljubo Bešlić i Omer Hujdur: Zajednička inicijativa. M.Sm.

Piše: M.Sm.

17.6.2019

Na današnjem sastanku između čelnika Grada Mostara i predstavnika Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, odnosno mještana koji već osmi dan u blokadi drže deponiju „Uborak“, dogovoreno je da će prema višim nivoima vlasti u BiH, konkretno, Vladi Federacije BiH, biti upućena zajednička inicijativa u vezi s izmještanjem deponije na drugu lokaciju. 

Međutim, konačnu riječ o tome dat će mještani koji se nalaze pred deponijom.

- Mi jesmo predstavnici mještana, ali bez zajedničkog dogovora ne možemo donijeti konačnu odluku. Stoga, otići ćemo do mještana i vidjeti šta dalje, mada nisam optimističan - rekao je Omer Hujdur, predstavnik Inicijative na pressu nakon sastanka koji je trajao više od dva sata.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, za razliku od Hujdura, iskazao je optimizam da će kod mještana, kako je rekao, prevladati razum, jer, kako je poručio, Mostaru prijeti ekološka katastrofa.

- Nadam se da ćemo uskoro dobiti službeno odgovor mještana u vidu potpisa na ove dokumente, a uz inicijativu prema Vladi Federacije BiH dogovorili smo da ćemo komunalnim inspektorima Grada Mostara poslati zahtjev da u roku od deset dana izvrše inspekcijsku kontrolu svih vlasnika i korisnika objekata koji obavljaju djelatnost trgovine mesa i mesnih proizvoda kao i prerade mesa - kazao je Bešlić.

Također, naveo je, bit će upućena inicijativa nadležnom kantonalnom ministarstvu koji vrši kontrolu i nadzor nad radom zdravstvenih ustanova da se izvrše provjere o načinu odlaganja medicinskog otpada, a o svim poduzetim aktivnostima bit će obaviještena federalna inspekcija.

Bešlić je naglasio da je federalna inspekcija nakon nadzora nad deponijom donijela rješenje kojim se zabranjuje odlaganje animalnog i opasnog otpada, ali ne i komunalnog.

U toku je sastanak predstavnika Inicijative s mještanima te će uskoro biti poznato hoće li deponija biti deblokirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.