NEZADOVOLJSTVO

Tihi protest ambasadora zbog imenovanja Satlera

Pobuna zbog izbora još jednog Austrijanca na važnu funkciju

Satler: Zamjenjuje Vigemarka

Piše: K. Ke. – S. N.

18.6.2019

Johan Satler (Johann Sattler) naslijedit će Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark) na mjestu šefa Delegacije Evropske unije u BiH, potvrđeno je za “Dnevni avaz”.  

Kako smo već ranije objavili, upravo je Satler bio jedan od najboljih kandidata među 15, koliko ih se prijavilo za ovu funkciju. U najužem izboru su bili Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), Kosmin Dobran (Cosmin) i Satler.

Satler se, nakon dodatnih intervjua i prezentacije plana i programa rada, istaknuo kao najbolji kandidat.

Prije nekoliko dana uslijedila je i potvrda njegovog imenovanja, ali ona još nije zvanična. Vigemark, koji je u BiH od 1. marta 2015., iscrpio je svoj četverogodišnji mandat, ali mu je on produžen.

Satler je ambasador Austrije u Albaniji. Priznat je stručnjak za naš region te je tri godine vodio Odjel za zapadni Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

Diplomirao je političke nauke, a potom slavistiku.

No, imenovanje Satlera je, kako saznajemo, izazvalo svojevrsni bunt i revolt ambasadora skoro svih zemalja članica EU u BiH.

Za njih je sporno to što je Satler Austrijanac. Trenutno Austrija “popunjava” mjesto šefa Ureda visokog predstavnika (Valentin Incko) te komandatna EUFOR-a u BiH (Martin Dorfer). Imenovanjem Satlera, Austrija bi imala tri važne funkcije te, faktički, ogroman utjecaj.

Brisel, uprkos svojevrsnom tihom diplomatskom protestu, nije, ipak, odustao. Satler je imenovan zato što je, jednostavno, na konkursu bio uvjerljivo najbolji.

O drugim kandidatima 

Što se tiče ostala dva kandidata, Rumun Kosmin Dobran dobro poznaje ovdašnje prilike, u reference mu se ubraja i odlično poznavanje struktura i metoda rada EU, njene politike, posebno u oblasti vanjskih poslova i odbrane.

Angelina Ajhorst je visoka funkcionerka diplomatske službe EU. Nalazi se na poziciji zamjenika direktora EEAS-a za centralnu Aziju, zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku. Porijeklom je iz Holandije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.