ZENICA

Ko krije podatke o zagađenju tla i vode?

Kompanije “ArcelorMittal” Zenica, Termoelektrana Tuzla te fabrike hemijske industrije u Lukavcu, koksara GIKIL i Tvornica hemikalija “Sisecam Soda” bili su najveći zagađivači zraka u BiH

Piše: D.PAŠALIĆ

19.6.2019

Kompanije “ArcelorMittal” Zenica, Termoelektrana Tuzla te fabrike hemijske industrije u Lukavcu, koksara GIKIL i Tvornica hemikalija “Sisecam Soda” bili su najveći zagađivači zraka u Bosni i Hercegovini u periodu 2015. - 2017. godina, tvrde ekološke nevladine organizacije “Eko-forum” iz Zenice i “Arnika” iz Češke. 

Puni grešaka

Kako su pojasnili na jučer održanoj konferenciji za medije, analizirali su i objavili podatke koje entitetskim ministarstvima okoliša i hidrometeorološkim zavodima dostavljaju kompanije, a utvrdili su da su oni puni grešaka, zbog čega javnost nema pristup potpunim informacijama o njihovom utjecaju na okoliš.

- Podaci se odnose samo na zagađenje zraka, a podataka o zagađenju tla i vode nema. Pri tome, nekoliko zagađivača sakriva od javnosti podatke o emisijama pa nisu dostupni podaci iz Republike Srpske, gdje se nalaze značajni zagađivači, poput termoelektrana Gacko, Stanari i Ugljevik – ističe Samir Lemeš iz “Eko-foruma”.


Nevladine organizacije saopćile alarmantne podatke

Napominje da će podaci za 2018. godinu biti dostupni tek u septembru, kad Fond za zaštitu okoliša FBiH šalje fakture zagađivačima za plaćanje naknade za emisiju.

Martin Skalski (Skalsky), predsjednik Centra za podršku građanima “Arnika”, naglasio je da BiH još nije ratificirala Protokol o Registru ispuštanja i prijenosa zagađenja (PRTR, op. a.), ali ga je ugradila u postojeće zakone, koji se ne poštuju.

Upitna pouzdanost

- Evropska mapa zagađivača pokazuje da je zagađenja najviše u mjestima industrije, na sjeveru Italije, u Češkoj, Poljskoj i, naravno, Balkanu. Veliko je pitanje koliko su ovi podaci pouzdani, jer nije razvijena mreža mjernih stanica u BiH. Vjerovatno je stanje i gore nego što je prikazano na mapi – zaključio je Skalski.

Ukazati na nedostatke

Lemeš je istaknuo i to kako je svrha objavljivanja, iako nepotpunog Registra, da se ukaže na njegove nedostatke i da ga svi javno vide.

- Svi svojim očima mogu vidjeti kakvo je stanje zraka u sredinama gdje žive te zašto nekog zagađivača nema na listi - poručio je Lemeš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.