SKUPOVI

Nermin Nikšić učvršćuje poziciju

Delegati Sedmog kongresa SDP-a birat će novi Glavni odbor stranke, Nadzorni odbor i Statutarni odbor

Nikšić: Pokazao da se zna nositi s izazovima unutar SDP-a. Arhiv

Piše: F.MANDAL

20.6.2019

Ozbiljne analize govore da Nermin Nikšić, nakon što je uvjerljivo pobijedio u utrci za predsjednika stranke, bez zebnje može sačekati subotnji Sedmi kongres Socijaldemokratske partije. 

U politici, naravno, ništa nije sto posto sigurno, ali se Nikšić iznuđenom čistkom starih kadrova, poput Zlatka Lagumdžije, Mire Lazovića ili Ive Komšića, na vrijeme osigurao od jakih bočnih kongresnih udara stranačkih nezadovoljnika.

Izborni sistem

Kongres SDP-a simbolično se održava 22. juna, na 110. godišnjicu osnivanja, pod motom “Prave vrijednosti traju”.

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a, kaže nam da se u hotelu “Hills” na Ilidži očekuje skoro 800 delegata. Oni će birati novi Glavni odbor stranke te Nadzorni i Statutarni odbor.

- Predložene su i izmjene Statuta SDP-a. Delegati će odlučiti hoće li se uvesti funkcija zamjenika predsjednika SDP-a. Trebalo bi, također, doći do modifikacije izbora čelnih ljudi SDP-a po sistemu “jedan član - jedan glas” - pojašnjava Čengić.

U suštini, sistem po kojem je izabran i Nikšić, da svi članovi stranke glasaju za predsjednika, ostao bi na snazi, ali bi se za izbor predsjednika kantonalnih i općinskih organizacija uveo delegatski princip. Delegate bi i dalje birali svi članovi stranke, a oni bi u drugoj fazi birali čelne ljude SDP-a u općinama i kantonima.

Struja okupljena oko Edina Delića, načelnika općine Lukavac, koji je poražen na izborima za predsjednika SDP-a, najavila je otpor predloženim promjenama Statuta.

Oni, naime, vjeruju da se mjesto zamjenika prvog čovjeka SDP-a “šteli” za Denisa Bećirovića, jednog od najpopularnijih SDP-ovaca iz Tuzlanskog kantona, koji je na predsjedničkim izborima otvoreno podržao Nikšića. Protive se mogućnosti da i predsjednik i njegov zamjenik budu iz istog naroda i tvrde da bi time multietničnost SDP-a bila ugrožena, a otvorio bi se prostor, kako kažu, štetnoj “bošnjizaciji” stranke.

Irfan Čengić na ovo odgovara da je riječ o običnim špekulacijama. Siguran je da će SDP očuvati etnički balans u rukovodstvu partije te da će se na mjestima potpredsjednika SDP-a, generalnog sekretara, direktora, zamjenika predsjednika SDP-a te predsjednika Glavnog odbora naći SDP-ovi kadrovi različitih nacionalnosti.

Zlatkovi ostaci

Njegov optimizam, međutim, ne dijele svi simpatizeri SDP-a. Neki, potpuno dobronamjerno, upozoravaju da bi, nakon Kongresa i očekivanog marginaliziranja Delićeve struje, koja je, u suštini, ostatak Lagumdžijinog duha unutar stranke, moglo doći do osjetnog osipanja SDP-a, posebno u TK, gdje je SDP pobijedio, ali prema svemu sudeći, neće biti dio vlasti.

Nermin Nikšić već je pokazao da se može nositi s takvim izazovima. Na kratke staze, možda izgubi kojeg člana i koji glas, ali dugoročno, nema se šta prigovoriti njegovom političkom stavu da je SDP, kao multietnička stranka, već jednom skupo platio koaliranje sa Strankom demokratske akcije i Savezom nezavisnih socijaldemokrata te da je prioritet SDP-a okupljanje multietničkih i građanskih stranaka u blok koji će u budućnosti pokušati da SDA, Hrvatsku demokratsku zajednicu i SNSD pošalje u opoziciju i preuzme vlast u cijeloj BiH.

Kojem će se carstvu privoljeti Bijedić? 

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić ne krije ozlojeđenost što je aktuelni Glavni odbor SDP-a osujetio njegov plan da u TK formira vlast sa SDA.

Na proteklim predsjedničkim izborima unutar SDP-a on je iza scene, navodno, gurao kandidaturu Edina Delića, ali se javno o njoj nije izjašnjavao.

S druge strane, lukavi Bijedić do sada je, i pored nezadovoljstva, javno iskazivao lojalnost Nikšiću tako da mnogi vjeruju da on i nakon Kongresa neće trčati u naručje gubitnicima.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici novoizabrani Glavni odbor SDP-a birat će, između ostalog, predsjednika i potpredsjednike Glavnog odbora te potpredsjednike SDP-a. Do sada je SDP imao četiri potpredsjednika. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.