REAKCIJE

Kabinet Milorada Dodika: Kosovo je pozvano, ali ne kao nezavisna država

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

23.6.2019

Predsjedništvo BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, već će učestvovati kao nedefinirani subjekt s fus notom, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Učešće Prištine, na koju je i otišao poziv, u ovom procesu riješeno je još 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo, kao što su Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi uđe kao nedefinirani subjekt Kosovo sa fus notom - ističe se u saopćenju.

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH pojasnili su da su to rješenje prihvatile i sve druge učesnice procesa, te da to pravilo važi samo za ovaj forum.

U saopćenju se ističe da je poziv uputilo Predsjedništvo BiH, a ne srpski član Predsjedništva, koji ovaj poziv nikada ne bi uputio da nije riječ o ranije dogovornom formatu sastanka.  

- BiH je od ranije predsjedavala ovim procesom u kojem je bilo i Kosovo, ali to izgleda nikome nije zaokupljalo pažnju dok u Predsjedništvo nije došao Milorad Dodik - naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.