ODLUKE Sud u BiH

Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho podsjetila je na iskaz svjedoka koji je vidio optuženog i Stevandića kako odvode civile iz porodice Čaušević

Fena
24.06.2019 12:02

Sud BiH

Foto: Arhiv

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sretka Pavića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora uljeto 1992. godine. 

Pavić je proglašen krivim kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u ubistvu pet civila u selu Rizvanovići.

Kako se navodi u presudi, civili su u drugoj polovini jula 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekt pored punkta u Rizvanovićima.

Dan nakon njihovog dovođenja, kako je utvrdilo Vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema presudi, Pavić je nakon ubistava rekao: "Zbog ovakvih je Crni poginuo."

Analizirajući izvedene dokaze, Vijeće je zaključilo da je Pavić kao pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona bio svjestan širokog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo.

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho podsjetila je na iskaz svjedoka koji je vidio optuženog i Stevandića kako odvode civile iz porodice Čaušević, te kako je čuo rafale.

Kreho je kazala da svjedoci odbrane, uključujući i optuženog, nisu doveli u sumnju dokaze o učešću optuženog u ubistvima.

Paviću su određene mjere zabrane putovanja te je naloženo oduzimanje putnih isprava.

Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba, javlja BIRN.

Komentari

NA VRH