NJEMAČKA Sjećanje na najteže dane

Mirna šetnja Štutgartom 7. jula za žrtve genocida Srebrenice

Manifestacija će biti održana pod motom „Ja sam Srebrenica, ja ne zaboravljam“

A. NUHANOVIĆ
24.06.2019 20:35

Bh. omladina aktivna u obilježavanju značajnih datuma

Foto: Avaz

„Udruženje bosanske Omladine“ koje je u Štutgartu registrirano pod nazivom „Netzwerk bosnischer Jugendlicher“ četvrtu godinu zaredom organizator je brojnih manifestacija koje će biti održane u znak sjećanja na 11. juli i ubistvo 8.372 Bošjaka u Srebrenici. 

Ove godine program obilježavanja  planiran je 7. jula, a manifestacije će biti održana pod motom „Ich bin Srebrenica, ich vergesse nicht!“ - „Ja sam Srebrenica, ja ne zaboravljam“.Okupljanje je planirano u 14 sati ispred generalnog konzulata BiH u Stutgardu. Planirana je mirna šetnja kroz centar grada, dok će na gradskom trgu „Schillerplatz“ biti upriličen i kraći program.

Učešće u programu potvrdio je federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, a prisutnima ce se obratiti i generalni Konzul BiH u Štutgardu Began Muhić. Inače, po prvi put će ova manifestacija biti pod pokroviteljstvom generalnog Konzulata BiH Štutgardu.

Tim povodom održan je sastanak kojem su pored Muhića i članova Udruženja prisutvovali i predstavnici okolnih džemata, kulturno umjetničkih društava.  

- Sastanak je bio jako konstruktivan. Zaključeno je da postoji zajednička želja za osnivanjem krovne oragnizacije koja će okupljati sve ove institucije. Cilj nam je koordiniranje i profesionalizacija ovakvih i sličnih manifestacija, koje će obiljezavati važne nacionalne i državotvorne datume i događaje. Posebno raduje činjenica da upravo mladi iz dijaspore sa svojim angažmanom ne dozvoljavaju zaborav genocida u Srebrenici – kazao je preddjednik udruženja Abdullah Novkinić.

U sklopu manifestacije, 6. jula u prostorijama Islamskle zajednice Stutgard bit će održana izložba i promocija fotomonografije „Srebrenicki put pakla“ autora Ahmeta Bjarića Blicka.

  • Program obilježavanja
    Program obilježavanja Foto: Avaz

Komentari

NA VRH