ODLUKE

MUP povlači rezervni sastav, a uvodi Žandarmeriju

S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period

MUP RS. Arhiv

O. Ma.

24.6.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povuklo je iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji sve članove koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije! 

- S obzirom na to da su za uspostavljanje rezervnog sastava policije potrebni duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije - saopćio je MUP RS, navodeći da će u budućnosti ponovo razmotriti potrebe za uvođenjem rezervnog sastava.

U saopćenju se navodi da je MUP RS odlučio da reorganizira svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočava u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

- Radi boljeg funkcioniranja Jedinice za podršku promijenit će naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji - saopćio je MUP RS.

U saopćenju se navodi da MUP smatra da će s dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijaliziranim snagama moći odgovoriti na sigurnosne izazove u budućem periodu koji će biti stavljeni pred policiju.

Prijedlog zakona sutra se trebao naći na razmatranju pred poslanicima Narodne skupštine RS, u okviru pete redovne sjednice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.