REAKCIJE

Ahić za Avaz.ba: Žandarmerija je karakteristična militarizirana formacija za centralizirane policije poput RS

Jamin Ahić. Arhiv

Piše: I. KRIJEŠTORAC

24.6.2019

Žandarmerija je zapravo specifičan segment koji se odnosi na tzv. militarizirane policije i to je jedna od formi specijalističkih formacija koja je karakteristična za centralizirane policije što policija Republike Srpske i jeste,  kazao je za Avaz.ba kriminolog Jasmin Ahić.

- Ono što je jasno je da je koncept rezervnog sastava apsolutno napušten, ali da je sada ovaj koncept u kojem se spominje Žandarmerija po uzoru na Srbiju, Francusku ili karabinjere u Italiji. Riječ je o militariziranoj  specijalističkoj policiji, to su formalno, u decenetraliziranom sistemu, Jedinice za podršku ili Jedinice za specijalnu namjenu, odnosno, podržinu tzv. specijalci - objašnjava Ahić. 

Kako tvrdi, bilo je za očekivati da vlasti manjeg bh. entiteta napuste koncept rezervnog sastava policije jer je, prije svega, preskup. 

Ono što je bitno je vidjeti koliki će biti realan okvir i obim takve jedne formacije odnosno specijalističke jedinice jer ona ne može zbog svoje specifičnosti iznositi više od pet posto ukupnih snaga neke centralizirane ili decentralizirane policije - poručuje on. 

 Ahić ističe i da su se vlasti RS odulučile za ovu formu, vjerovatno, kako bi poručile da u nekom simboličkom političko- sigurnosnom smislu nisu odustale od namjere koja se željela postići najavom formiranja rezervnog sastava policije. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.