REAKCIJE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Treba nam Vijeće ministara da bi se bavili NATO-om

Fena
24.06.2019 18:49

Dodik: Kosovo ostaje nepriznata zemlja

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da od sadašnje generacije predstavnika vlasti u Republici Srpskoj (RS) niko ne može očekivati da promijeni svoj pristup politici pridruživanja NATO-u, jer je u parlamentu tog bh.entiteta usvojena odluka o vojnoj neutralnosti i tako će, kaže, ostati. 

Ponovio je da odbija uslovljavanja i da se ne može prije formiranja Vijeća ministara BiH baviti pitanjem NATO-a.

Dodik je ponovo pozvao da se formira Vijeće ministara BiH, parlament, a da se zatim konsenzusom riješavaju važna pitanja, kako je naveo, i u vezi s NATO-om.

Kazao je i da je poznat njegov stav o Hašimu Tačiju, te da nije pozvan na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope, 9. jula u Sarajevu kao predsjendik Kosova, "već kao Priština“.

- Ako Tači pristaje da dođe u BiH, na samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), iako uz Kosovo stoji 'fus nota', neka dođe, ja nema ništa protiv – ustvrdio je Dodik i kazao da Kosovo ostaje nepriznata zemlja.

Kaže da ima razloga da na tom skupu "svašta kaže Tačiju, jer su pokušali da od RS naprave baba rogu koja to nije“.

Dodao je da osim delegata iz SNSD-a na današnju sjednicu Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu došli ni delegati iz HDZ-a BiH, jer su zlupotrebljene procedure pri zakazivanju sjednice.

Istakao je da BiH može da izgradi samo konsenzus te da, kako je ustvrdio, nije dobro što Bošnjaci ignorišu legitimno izabrane predstavnike vlasti RS, čime urušavaju BiH.

Nakon što je zajedno s gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičevom razgovarao s episkopom banjalučkim Jefremom, Dodik je rekao da je bilo riječi o potrebi da se ubrza izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjoj Luci.

Radojičić je potvrdio novinarima da je nije bilo riječi o okupljanjima članova grupe „Pravda za Davida“ u crkvenom dvorištu u centru Banje Luke, kojim, kako je naveo, upravlja Epahija Banjalučka, što Grad poštuje, te da treba omogućiti nesmetano odvijanje vjerskih aktivnosti.

Komentari

NA VRH