NAJAVA

Orhan Pamuk doputovao u Sarajevo i govorio za "Avaz": Problemi mog junaka su i moji problemi

Cijeli intervju pročitajte sutra

Orhan Pamuk doputovao u Sarajevo. A. Sikira

Piše: Fu. M.

24.6.2019

Predstava "Snijeg" u režiji Dine Mustafića premijerno će biti izvedena u srijedu. Tim povodom u našu zemlju danas je doputovao turski nobelovac Orhan Pamuk, prema čijem istoimenom romanu je nastala i ova predstava.

U razgovoru za "Dnevni avaz" Pamuk govori o Sarajevu, trenutnoj političkoj situaciji u Turskoj, a osvrnuo se i na predstavu "Snijeg" te svoje ukupno književno djelo.

- Problemi mog junaka ustvari su i moji problemi. On teži za evropskim liberalnim idejama, poput slobode govora, ljudskih prava i poštovanja prema manjinama, ali i svih onih koji su drugačiji. Moj je lik u političkom egzilu, kazao je Pamuk.

Već je imao ove ideje i većinu njih želi iz Evrope prenijeti u Tursku. Želi se vratiti u Tursku i biti poput normalnih Turaka, ali isto tako želi nastaviti s evropskim liberalnim idejama, što je, kako je kazao, veoma teško.

- Sretan sam zbog onog kakvo je danas Sarajevo. Kada sam prvi put došao, prije 19 godina, tragovi rata bili su još prisutni. Sada je sve bolje, izgleda bogatije, a ratna sjećanja smještena su u muzeje. Sretan sam što sam ovdje. Sretan sam zbog veza koje imamo, vjerovatno zbog toga što sam musliman i što sam okružen Evropljanima, kao i mnogi Bosanci, rekao je Pamuk.

Cijeli intervju s ovim turskim nobelovcem pročitajte sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.