TERORIZAM Tužilaštvo u Drezdenu

Otkriven identitet Bosanca uhapšenog u Njemačkoj, osuđen je već 2011.

Abaz ima itekako velik kriminalni dosje

A. Ču. / Avaz.ba
27.06.2019 11:47

Hapšenje se desilo prošlog četvrtka

Foto: Ilustracija

Muškarac iz Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine zove se Adis Abaz, javlja "Augsburger Allgemeine".

On je uhapšen u četvrtak prošle sedmice po potjernici iz Belgije. Radi se o osobi povezanoj s kriminalnim aktivnostima, između ostalog i vezano za teroristički napad u Parizu u dvorani ''Bataclan'' u kojem je 2015. ubijeno više od 150 ljudi. 

Tužilaštvo u Drezdenu je saopćilo da je u pitanju 39-godišnji osumnjičeni.

- Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu ''Bataclan'' 13. novembra 2015. godine u Parizu - poručili su njemačka federalna policija i tužilaštvo u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.

Zeničanin Abaz ima itekako velik kriminalni dosje. Prvo je 2011. osuđen na dvije i po godine zbog krijumčarenja droge i vojne opreme.

U januaru 2018. uhapšen je zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju, dok je 2019. protiv njega podignuta optužnica za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH.

Komentari

NA VRH