KOLEKCIONAR

Posjeduje 169 razglednica Bosanske Gradiške

Onu iz 1899. godine platio 103 eura. Član deset najjačih aukcijskih kuća svijeta

Dio Ismetove bogate kolekcije razglednica. B.G.

Piše: B. GRGIĆ

29.6.2019

Ismet Biščević svoj penzionerski kalendar rasporedio je tako da pola godine provede u rodnoj Bosanskoj Gradišci, a pola u Švedskoj. Ismet je poznat u svijetu kolekcionara, gdje važi za pasioniranog skupljača starih razglednica, a bavi se i numizmatikom i filatelijom. Ponosan je na činjenicu da je najstariji član filatelističkog društva u Švedskoj. Član je deset najjačih aukcijskih kuća svijeta.

- Posjedujem bogatu kolekciju od 169 razglednica Bosanske Gradiške. Najstarija je iz 1899. godine i platio sam je 103 eura. Ne mogu prežaliti lanjsku aukciju razglednice mog grada na kojoj je fotografija hotela „Kajzer“. Prodata je za 340 engleskih funti, a ja sam odustao na 200 funti - priča Biščević.

Ismet sarađuje s bosanskogradiškim Udruženjem kolekcionara „Denarius“ i sa Zavičajnim muzejom. Kaže da je dogovorio atraktivnu izložbu razglednica svog grada, koja će biti upriličena u septembru. Ljeto, koje je tek nastupilo, Ismet maksimalno koristi baš za pripremu izložbe. Očekivanja su velika, a nada se i velikoj posjeti.

- Izložba će se zvati „Bosanska Gradiška na starim razglednicama od 1989. do 1992. godine“. To je poklon mom rodnom gradu, koji je najljepši na svijetu. Izložba će biti zabilježena u svim svjetskim krugovima, jer imam zaista veliki broj prijatelja među kolekcionarima - kazao je Ismet Biščević, čovjek koji svoju rodnu Bosansku Gradišku u svijetu predstavlja na veoma originalan i emotivan način.

Biščević je najstariji član filatelističkog društva u Švedskoj. B.G.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.