REAKCIJE Potpredsjednik PDP-a i ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak: Nije ugroženo finansiranje na državnom nivou, ali su nedopustiva dešavanja oko formiranja vlasti

Odgovornost na tri stranke koje su formirale rukovodstvo Parlamentarne skupštine

Avaz.ba / Srna
29.06.2019 16:20

Igor Crnadak

Foto: Srna

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je danas da su nedopustiva dešavanja oko formiranja vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH, da to traje previše dugo i stvara političke tenzije u čitavoj zemlji.

Pozivamo da se vlast formira što prije, odgovornost za to je prije svega na tri stranke koje su taj proces započele i već formirale rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH, ali je neophodno da se taj proces sada dovede do kraja - rekao je Crnadak nakon stranačkog sastanka u Bijeljini.  

On je naveo da PDP ne učestvuje u tim razgovorima i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje, niti stvara bilo kakve prepreke.

Odgovarajući na pitanja novinara, Crnadak je rekao da po zakonodavstvu, nažalost, nema ograničenja za sadašnje stanje u BiH, navodeći primjer Mostara koji je 11 godina bez izbora.

- Staro Vijeće ministara radi dok se ne izabere novi i teoretski to može da traje u nedogled, ali stav PDP-a je da zbog građana u RS i FBiH vlast treba da se formira što prije i da u punom kapacitetu počnu da rade nova Vlada Federacije i novo Vijeće ministara - poručio je Crnadak.

On je rekao kako nije ugroženo finansiranje na nivou BiH, da će to biti na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara u utorak, 2. jula i da vjeruje kako će proći.

Govoreći o djelovanju stranaka iz RS na nivou BiH, Crnadak je naveo kako postoje dva suprotstvljena bloka koja su na istoj poziciji oko ključnih stvari za RS - teritorije, nadležnosti, uloge unutar BiH, važnih pitanja poput entitetskog glasanja.

- To je dobro i bit će važno da to demonstriramo i u parlamentu, jer će vrlo brzo doći situacija gdje će u parlamentu trebati 10 glasova protiv nečega što nije dobro. Odgovornost je velika na svakome, a mi ćemo svoj dio odgovornosti ponijeti - rekao je Crnadak.

Što se tiče NATO-a, Crnadak kaže da je stav PDP-a da je loše po RS da u jednom momentu kaže "mi to nećemo" za međunarodne obaveze koje preuzme.

- To se odnosi na saradnju sa NATO i posebno na provođenje MAP-a, a rješenje je u tome da se pronađe način kako ispoštovati međunarodne obaveze i zaštiti interese Republike Srpske, a mislim da se to može - ocijenio je Crnadak.

Tagovi

Igor Crnadak PDP

Komentari

NA VRH