MOSTAR

Sjećanje na blistavu pobjedu i pogibiju neustrašivog komandanta Hujku

Piše: M. Sm.

30.6.2019

Govorio i Safet Oručević - Avaz
Sa obilježavanja: Odata počast - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Mostaru je danas, u okviru manifestacije „Putevima pobjede“, a u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, obilježena 26.godišnjica deblokade grada i bjelopoljske kotline.

U toj jednoj od najblistavijih pobjeda život je izgubio legendarni komandant Prve mostarske brigade Četvrtog korpusa Armije RBiH, zlatni ljiljan i brigadni general, Midhad Hujdur Hujka.

Neustrašivi Hujka je poginuo prilikom oslobađanja Sjevernog logora od HVO-a, nakon čega je Mostar spojen s ostatkom teritorije pod kontrolom Armije RBiH, a u toj akciji život je izgubilo još sedam boraca.

Uz porodicu rahmetli Hujke, suprugu Ramizu, kćerke Elvinu, Enitu i Editu te unuka Danina, cvijeće na njegov mezar na Šehitlucima su položili i Fatihu proučili brojni njegovi saborci.

Nakon Šehitluka, otkrivena je spomen ploća na kuću u kojoj je ova operacija planirana.

Riječ je o porodičnoj kući Derviša Travnjaka u naselju Carina, u Krpinom sokaku. O početku planiranja operacije prisutnima je govorio jedan od ključnih ljudi u deblokadi Safet Oručević.

- Dugo smo šutjeli. Nismo htjeli otkrivati detalje. O svemu se može napisati knjiga ili snimiti film i vjerujem da ćemo i to uskoro dočekati. Na tome se, ustvari, sa Koordinacijom boračkih udruženja već radi. Ovdje u ovu kuću došao je Jusa Pajić iz Bijelog Polja, donio nam je pismo i saopštio da je stanovništvo Bijelog Polja spremno. Pokazao nam je puteve i počelo je planiranje - prisjetio se Oručević.

Počast je odata i kod spomen obilježja u Sjevernom logoru, gdje se prisutnima obratio jedan od ratnih komandanata i direktni učesnik operacije, Suad Muharemović.

On je naveo da je to bila bitka za narod i za opstanak Mostara, operacija „biti ili ne biti“.

- Na našu veliku žalost, u toj operaciji je poginuo naš komandant Midhad Hujdur Hujka. Mjesto na kojem se nalazio u trenutku pogibije govori o hrabrosti, o organizaciji, vjeri i snazi Prve mostarske brigade, jer, komandant Hujka je bio na čelu svoje brigade. Nažalost, naš Hujka s nekoliko svojih saboraca je položio svoj život i većini vas je poznato da nijedna akcija i borbeno dejstvo nije moglo proći bez njega.. Izgubili smo tada, nažalost, kompletnu komandu brigade - kazao je Muharemović.

Također, jedan od ratnih komandanata, Šerif Špago naveo je da su tada jedinice Armije R BiH uspjele u jednom danu probiti se iz okruženja i spojiti se sa slobodnom teritorijom na prostoru Općine Jablanica i Samostalnim bataljonom Drežnica.

- Tada je Mostar prodisao, jer je preko planine Prenj i Glogova omogućena komunikacija sa slobodnom teritorijom, vrhom države, Generalštabom Armije R BiH. Nažalost, tada smo izgubili našeg komandanta Hujku, koji je u svom maniru, jer nije mogao ostati „iza“ i gledati akciju poginuo. Ovo sjećanje moramo prenositi na mlađe generacije jer deblokada Mostara, uz tšo je bila rijetko viđena vojna operacija, bila je politička poruka da Mostar ne može ostati u tzv. paradržavama i da je Mostar dio BiH-kazao je Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.