ANALIZA

Može li Šarović reformirati SDS

Ona se nikad nije reformisala u modernu stranku i nikad se nije suočila sa mračnom ulogom u ratu u BiH, a to je stranci neophodno, kaže Topić

Šarović: Dug put do vraćanja povjerenja birača. Agencije

Piše: M. KUKAN

2.7.2019

Da li bi se pobjeda Mirka Šarovića u utrci za predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) mogla pretvoriti u Pirovu, hoće li, ako opstane na čelu stranke, ući u koaliciju sa SDA, hoće li nastaviti voditi probosansku politiku? Ova pitanja nametnula su se nakon što je Šarović tijesno, sa 24 glasa razlike pobijedio Milana Miličevića. 

 Nema jedinstva

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, u razgovoru za „Avaz“ potvrđuje da je vrlo teško reći hoće li Šarović moći uspostaviti kontrolu nad brojnim frakcijama unutar SDS-a. No, u prilog mu ide promijenjeni stranački statut na osnovu kojih predsjednik sam bira Predsjedništvo, uvedena je funkcija zamjenika predsjednika, kao i Izvršni odbor koji će biti sastavljen od kandidata koji dolaze iz izbornih jedinica.

- To njegovo pravo na izbor Predsjedništva SDS-a Šaroviću daje prostor da povuče konce koji bi doveli do stabilizacije. Međutim, da situacija na izbornoj skupštini nije zračila jedinstvom, pokazuje način na koji je Miličević napustio izbornu skupštinu bez riječi, pomalo ljutit - primjećuje Topić i ocjenjuje da „konsolidacija SDS-a ni izdaleka nije završena“.

Topić: Konsolidacija SDS-a ni izdaleka nije završena. Arhiv

Isti kurs

Kada je riječ o mogućnosti odricanja od politike koju je vodio njen prvi predsjednik, ratni zločinac Radovan Karadžić, Topić potcrtava da je reforma SDS-u neophodna.

- SDS se nikad nije transformisao u modernu stranku i nikad se nije suočio s mračnom ulogom u ratu u BiH, a to je stranci neophodno. Čini se da se neće ići u tom pravcu, ali treba reći da je SDS već sada dosta umjerenija u odnosu prema državi BiH, da Republiku Srpsku vidi kao dio BiH. No, i dalje mislim da se kurs SDS-a pod vodstvom Šarovića neće bitnije mijenjati, nego će je, kako je i sam najavio, modernizovati da bude potpuno drugačija od stranaka koje su na vlasti u RS, a te reforme tiču se cjelokupnog prostora BiH. Inače, građani se sve više okreću životnim temama, standardu i pitanju ekonomije, tako da je to prostor u kojem se SDS s dobrim konceptima i vizijama, ako ih bude imao, može nametnuti. Ali, slijedi im dug put vraćanja povjerenja glasača - zaključuje Topić.


Hoće li Pandurević u Predsjedništvo? 

Iznenađenje mnogima je činjenica da Aleksandra Pandurević nije izabrana u Glavni odbor SDS-a.

- Ona je, na neki način, nakon prošlogodišnjih općih izbora sve više bivala potisnuta i marginalizovana. Očito je da su unutar stranke prevladale dominantne struje koje joj nisu naklonjene. No, treba sačekati da vidimo koga će Šarović izabrati u Predsjedništvo SDS-a i tu možda postoji prostor koji će pripasti Pandurević – prognozira Topić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.