SAOPĆENJE

Bh. blok pozvao bivšeg partnera Demokratsku frontu da ih ne rastura

Opredjeljenje za NATO put neupitno

Nermin Nikšić i Predrag Kojović. Arhiv

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

3.7.2019

Bh. blok (SDP i Naša stranka) ostaje pri čvrstom opredjeljenju da je NATO put neupitan, saopćili su danas iz ovog bloka, navodeći da je članstvo u NATO savezu garant sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kako su istakli, Bh. blok će dati punu podršku i glasove u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za sve zakone i odluke koje približavaju našu državu NATO alijansi.

- Podsjećamo da je SDP-ov bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić u svom mandatu mnogo učinio na približavanju BiH članstvu u NATO savezu. Osmić je napravio najveći napredak u procesu knjiženja imovine Oružanih snaga BiH na državu Bosnu i Hercegovinu. Stav Bh. bloka o NATO savezu je nepromjenjiv, a u narednim mjesecima ćemo vidjeti da li će biti promijenjen stav "Bošnjačkog segmenta", naziv koji je Izetbegović dodijelio bloku SDA-DF - saopćili su iz Bh. bloka.

Oni su istakli i da je DF "vlastitom voljom odlučio da kao dio bošnjačkog bloka uđe u koaliciju s HDZ-om i SNSD-om", umjesto opozicionog djelovanja kroz Bh. blok.

- Svoju ljutnju zbog toga što ni tri mjeseca nakon donesene odluke o ulasku u vlast nisu dobili ni stolicu za pregovaračkim stolom, već čekaju mrvice koje im servira šef Bošnjačkog bloka Bakir Izetbegović, ne trebaju iskaljivati prema Bh. bloku, već prema svojim partnerima iz SDA, od kojih su očito dobili zadatak da napadaju Bh. blok - navedeno je u saopćenju.

Bh. blok je pozvao DF da "ovakvim i sličnim istupima prema opoziciji ne potvrđuje u javnosti prisutno mišljenje da je njihov jedini zadatak u vladajućoj koaliciji da rasturaju građansku opciju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.