SARAJEVO

DF pozvao na ujedinjenje sa SDP-om

K. Ke.

26.3.2019

S današnje sjednice. S. Saletović

15:05

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo DF-a je donijelo i sljedeći zaključak. 

- Pozivamo sve političke organizacije, pojedince i društva, prije svih one socijaldemokratskog opredjeljenja, na okupljanje, okrupnjavanje i zajedničko političko djelovanje, koje ima za konačan cilj ujedinjenje ljevice u BiH u jednu snažnu političku organizaciju, s osnovnom zadaćom da izgradimo bosanskohercegovački politički stub građanske provenijencije, kao istinskog integrativnog faktora, društva i države BiH.

Očekujemo od SDP-a BiH, njegovih organa, rukovodstva, zastupnika, istaknutih pojedinaca u organima, članova, aktivista i simpatizera da odmah i bez odlaganja udružimo naše političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih zajedničkih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bosanskohercegovačke političke ljevice, u koju je DF spreman uklopiti svoj politički subjektivitet.

13:10

Predsjedništvo Demokratske fronte donijelo je odluku da otpočnu razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti.

Usvojeno je osam zaključaka, odnosno principa, kojima će se DF voditi prilikom formiranja vlasti.

Očekuje se još jedan zaključak vezan za Bh. blok.

Predsjedništvo DF-a je usvojilo zaključke koje je predložila radna grupa, a u kojima je navedeno da će se, u svjetlu najavljenih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Plav, Zornić i Šlaku), kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BiH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

Također, u kontekstu euroatlantskih integracija, zalažu se za punu provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) te konačnog članstva BiH u NATO-u.

Također, insistiraju na ubrzanim aktivnostima na provedbi mape puta za dobivanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BiH u Evropskoj uniji.

Demokratska fronta će insistirati na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.

- Zalagat ćemo se za provođenje aktivnih mjera koje će osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba, te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport – navodi se u zaključcima koje je usvojilo Predsjedništvo DF-a.

DF insistira i na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu s međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti: zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

Također insistiraju na rješavanju sigurnosnih izazova te potpunoj vladavini prava u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i opće prisutne korupcije u bh. društvu, navode iz DF-a.

U cilju ispunjavanja navedenih ciljeva smatraju da je neophodno izvršiti restrukturiranje, redefiniranje i depolitizaciju sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH.

Zaključeno je i da posebnu pažnju treba posvetiti rješavanju prava i statusa demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, civilnih žrtava rata nad kojima se, kako se navodi, godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćuju osnovna statusna prava.

Potrebno je, dodaje se, hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje, uključujući izgradnju energetske infrastrukture u BiH.

U cilju osiguravanja navedenih prioriteta djelovanja, kao i potrebe poštivanja individualnih prava svih građana BiH i sprečavanju iseljavanja, naročito mladih ljudi, radna grupa je predložila da Predsjedništvo DF-a donese odluku o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama za formiranje parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine, što je stranačko Predsjedništvo i učinilo.

12:00

U Sarajevu je počela sjednica Demokratske fronte za koju su mnogi rekli da je sudbonosna za ovu stranku.

Kako je rečeno prije sjednice, razmatrat će se dva zaključka.

Jedan se tiče učešća DF-a u vlasti, a drugi u Bh. bloku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.