SARAJEVO

KO SDA: Vladajuća šestorka u KS je ideološki podijeljena

Avaz.ba

3.7.2019

(Video: Amir ŠAHINOVIĆ)

U prostorijama SDA danas je Kantonalni odbor ove stranke održao konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o radu aktuelne vlasti u KS. Predsjednik KO SDA Asim Sarajlić kritizirao je posljednju odluke Vlade KS o davanju iz budžeta 200.000 KM za nevladinu organizaciju "Institut za kulturu i umjetnost" koja je formirana prije šest mjeseci.

Danas je poručeno i je vladajuća šestorka ideološki podijeljena te da sve to koriste pojedinci da bi ostvarili lične interese.

Vlastiti interesi

- Aktuelna Vlada KS je ideološki podijeljena, sastavljena od šest stranaka, samo s ciljem da SDA nije dio vlasti - kazao je Sarajlić.

Poručio je da je vladajuća šestorka budžet shvatila kao priliku da riješi vlastite interese i prioritete srodnika stranačkih kolega.

- Premijer KS Edin Forto počeo je mandat tako što je pokušao priskrbiti paušal s federalnog budžeta. Također, 200.000 KM su izdvojili za neko fantomsko udruženje - dodao je Sarajlić.

Naglašeno je da će SDA učiniti sve da se ispravi ono što je po njima napravila loše aktuelna vlada.

- Imate vrlo jasan i otvoren pokušaj premijera Forte da zloupotrijebi položaj i priskrbi benefite određenoj firmi u kojoj je bio direktor, Nexe Grupi. To se retroaktvino pokrilo odlukom Vlade KS. Ako to nije zlopotreba položaja, onda zaista ne znam šta je - kazao je Sarajlić.

Dodao je da aktuelna vlast u KS pokušava mijenati i karakter rata i "ono što smo preživjeli".

- Nama Peđa Kojović vrlo jasno poručuje da će obići zapadnu Hecegovinu i Banju Luku i da će pokušati naći partnere s najmanjim zajedničkim sadržaocem. Za njega ne važe ni presude o ratnim zločincima, ni one evropskih sudova. Ne treba nam Kojović i njegovi partneri s kojima će imati najmanji zajednički sadržalac da nam kaže šta je ovdje bilo - rekao je Sarajlić.

Opasne stvari

Istakao je da Memorijal Žuč nema u rebalansu budžeta nijedne marke, a s druge strane, obnavljat će se Kapela Gavrila Principa. Zbog toga se unosi smutnja i to je ocijenio opasnim stvarima.

- Unose se nemir i haos i želi se nama koji smo preživjeli agresiju, sve okrenuti naglavačke. Ova šestorka je nefunkcionalna. Načelnici općina govore o tome da nema nikakve saradnje. Skaka je gradonačelnik, on jeste iz SDA, ali ne možete biti protiv svega, protiv onoga što se radi za građane. Nama se ovih dana kaže da ćemo se voziti lijepim trolejbusima. Mi smo za, ali to su šarene laže, to su pjesme Branka Ćopića. Oni "progone vještice", mijenjaju karakter rata i očito pune džepove pojedinaca i bliskih firmi - kazao je Sarajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.