PISMO Većinski vlasnici

Herceg i Bešlić poručili Vladi FBiH: U vašim je rukama rješenje za spas "Aluminija"

Avaz.ba
03.07.2019 17:51

Bešlić i Herceg

Foto: Arhiv

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara uputili su danas Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Hrvatske kao većinskim vlasnicima "Aluminija d.d. Mostar" apel za žurnim djelovanjem i pomoći. 

Apel prenosimo u cijelosti.

- Neprijeporna je činjenica kako ste vlasnik elektroprivreda HZ HB i BiH, čiji se djelatnici, proizvodni pogoni, objekti i postrojenja nalaze i na prostoru grada Mostara i HNŽ, a uz to ste i vlasnik 44 posto udjela odnosno dionica "Aluminija d.d. Mostar". 

Upravo zbog tih činjenica, od Vas i očekujemo i tražimo da žurno, u suradnji s vodstvom Aluminija d.d. Mostar, konačno pronađete kvalitetno i dugoročno rješenje za njegov opstanak i nesmetani rad i razvitak. Vama ne treba posebice objašnjavati u kakvom se trenutku upravo sada nalazi Aluminij, a istodobno i grad Mostar, Hercegovačko-neretvanska županija, značajan dio Hercegovine, pa i FBiH, jer ste imali niz sličnih situacija u godinama iza na cijelom prostoru F BiH u kojima ste iznašli konkretna rješenja za poteškoće različnih gospodarskih čimbenika. 

Dopustite li gašenje "Aluminija" otvorit ćete nesagledive razmjere socijalnih i svakih drugih problema, kojima će biti izloženi ne samo radnici "Aluminija" i njihovi kooperanti, nego i cijeli prostor Federacije BiH. Dobro Vam je poznato da oko 1.000 radnika Aluminija sa svojim obiteljima, te mnoštvo što posrednih-što neposrednih suradnika i partnera, čini na tisuće onih koji ne samo u gradu Mostaru i HNŽ žive od "Aluminija". 

Ne radi se, dakle, samo o plaćama i drugim naknadama, nego o redovitim izdvajanjima "Aluminija d.d. Mostar" za niz fondova, prije svega za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno, socijalno osiguranje i druga, čijim bi gašenjem bila ugrožena šira društvena zajednica. 

Ne bježeći ni od odgovornosti, niti od ovlasti koje imamo, kao ljudi koji predvodimo grad Mostar i Hercegovačko-neretvansku županiju, pri tom shvaćajući i Vašu poziciju, držimo kako ste u ovom procesu najodgovorniji čimbenik u sustavu vlasti unutar cijele BiH, poglavito stoga što doista u svojim rukama imate znanje, vlast i rješenje za ovaj golemi problem koji može prouzročiti nesagledive negativne posljedice. Ne zaboravite da se svi zalažemo za stvaranje jedinstvenoga ekonomsko-gospodarskog prostora u našoj zemlji, pa i regiji, što je i Vama, uvjereni smo, u temeljnim ciljevima djelovanja. 

U dobroj vjeri, kao gradonačelnik Mostara i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, stojimo Vam na raspolaganju za svu moguću pomoć i potporu koju možemo dati, očekujući kako ćete sutra na sjednici Vlade F BiH donijeti razumnu, očekivanu i kvalitetnu odluku koja će Aluminiju osigurati i opstanak i ostanak. Također, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da se kao 12 posto vlasnik udjela aktivno uključi u iznalaženje kvalitetnih rješenja - piše u pismu.

Komentari

NA VRH