DOGS TRUST Događaj za promociju udomljavanja

Problem pasa na ulicama riješiti uspostavom samoodrživog sistema

Educiranjem do boljeg razumijevanja između vlasnika i psa

N. Če. / Avaz.ba
03.07.2019 19:52

Predstavništvo Fondacije "Dogs Trust" organiziralo je danas sad već tradicionalni događaj u povodu početka ljeta radi promocije odgovornog vlasništva pasa, posebno tokom ljetnih dana, ali i primarno visokih "Dogs Trust" standarda kvalitetnog udomljavanja mješanaca, koji se u Sarajevu provode kroz program fostering udomljavanja.

- Naše predstavništvo u BiH finansira i, u saradnji s lokalnim partnerima i institucijama, provodi sedam programa, koji su dizajnirani tako da, u skladu s našim statusom i raspoloživim sredstvima, pomognu lokalnim vlastima da riješe problem napuštenih pasa. Samo odgovorne vlasti mogu, a i obavezne su, provesti mjere Zakona, koje bi, uvezane u samoodrživi sistem upravljanja populacijom pasa, sigurno riješile problem efikasno - kazao je šef predstavništva Fondacije Anel Bećirović.

Programi će se od ove godine provesti na skoro 70 posto teritorije BiH. U Sarajevu djeluju već sedam godina, a uskoro bi glavni grad trebao dobiti samoodrživi sistem upravljanja populacijom pasa, kakav imaju svi evropski centri.

Podizanje svijesti važan je dio tog trajnog rješenja pa se neki programi fokusiraju na educiranje.

- Škola za pse jedan je od programa educiranja, čiji je cilj prevencija napuštanja pasa, jer pomaže vlasnicima da što bolje razumiju svoje pse i obučava ih kako da njima upravljaju na obostrano zadovoljstvo - kazao je Bećirović.

Fondacija "Dogs Trust" već se godinama bavi kvalitetnim udomljavanjem po najvišim standardima u 23 centra širom Velike Britanije.

Današnji događaj pod motom "Ne kupuj - udomi" bio je namijenjen svim vlasnicima pasa, onima koji razmišljaju o tome da nabave psa, djeci, roditeljima i svim ljubiteljima pasa.

Komentari

NA VRH