SAMIT U okviru Berlinskog procesa

Samit o zapadnom Balkanu: Predstavljeni rezultati Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba

Domaće institucije su samo od januara do jula ove godine napravile više od 445 unosa u bazu podataka

Avaz.ba
04.07.2019 18:54

Kolegij direktora

Foto: Institut za nestale osobe

Na Samitu o zapadnom Balkanu, koji se 4. i 5. jula 2019. godine održava u poljskom gradu Poznanju u okviru Berlinskog procesa, predstavljen je Prvi godišnji izvještaj o implementaciji Okvirnog plana za rješavanje sudbine nestalih osoba. Godišnji izvještaj prezentirali su predstavnici domaćih institucija koje se bave rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske i Srbije, a koji su ujedinjeni u Grupu za nestale osobe.  

Institut za nestale osobe BiH predstavljaju članovi Kolegija direktora Nikola Perišić, Marko Jurišić i Amor Mašović.

Prilikom prezentacije izvještaja, naglašeno je kako su dosadašnjim radom članovi Grupe za nestale osobe značajno pospješili međusobnu saradnju, što se ogleda u razmjeni informacija važnih za rješavanje pojedinačnih NN slučajeva. Istaknuto je i kako se u proteklom periodu intenzivno radilo na razvoju regionalne baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, kao jedine baze podataka ove vrste u svijetu. Samo od januara do jula ove godine, domaće institucije napravile su više od 445 unosa u bazu podataka.

Članovi GNO-a produbili su, također, dijalog o razmjeni informacija o lokacijama od zajedničkog interesa. Tako je na sastancima predloženo 16 konkretnih lokacija na kojima će se raditi zajednička iskopavanja u narednom periodu. Navedeno je i kako su članice GNO-a porodice nestalih okupljene u Regionalnu koordinaciju udruženja porodica osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, informirale o napretku ostvarenom u vezi sa zajedničkim Okvirnim planom.

Sudionici Samita pozdravili su izvještaj Grupe za nestale osobe, pohvalili dosadašnji napredak u jačanju saradnje i povećavanju učinkovitosti po pitanjima nestalih osoba te su istaknuli kako očekuju daljnji napredak, uključujući pokretanje javne regionalne baze podataka, daljnju razmjenu informacija o potencijalnim grobnim mjestima i iskopavanja te i dalje informiranje predstavnika porodica nestalih o svakom napretku. Istaknuta je važnost ovog rada kako bi se preživjelim članovima porodica pružio smiraj, ali i doprinijelo pomirenju. Sudionici su naglasili kako i dalje očekuju izvještaje o napretku.

Komentari

NA VRH