REAKCIJE

Zastupnici u Skupštini HNK uputili otvoreno pismo ministrici Borovac

Vaš jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i Vašeg zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine, stoji u pismu

Skupština HNK: Uslijedila reakcija. Arhiv

M.R.S.

5.7.2019

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, njih 16, uputili su danas otvoreno pismo ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihi Borovac, kao i institucijama krivičnog gonjenja, zbog, kako su naveli, zaštite javnog interesa i općeg dobra.

Pismo je uslijedilo nakon što je ministrica Borovac jučer najavila mogućnost da u Izbjegličko-prihvatni centar ''Salakovac'' kod Mostara budu smješteni i povratnici iz Sirije.

Pismo 16 zastupnika prenosimo u cijelosti:

Gospođo Borovac,

Vaš jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i Vašeg zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Odgovorno Vam tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se, prema Vašem političkom djelovanju, trebali doseliti u ''Salakovac''.

Nama ne trebaju niti kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih, već tražimo da institucije kaznenog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona Bosne i Hercegovine. Posebice ističemo provođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Kaznenog zakona BiH.

Sve vaše dosadašnje odluke su samovoljne o ovom pitanju i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno Vijeća ministara BiH, a potom ni nadležnih tijela Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara. Ovo je tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo Vama poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog dijela Hercegovine.

Odgovorno Vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se Vaše zlonamjerne i protuzakonite nakane ne ostvare.

Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati što ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli pa da se normalan čovjek zapita imate li i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku.

Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo mi od naroda izabrani zastupnici  pokušali ponovo napraviti "državni udar".

Ovim putem javno pozivamo Vijeće ministara BiH da se analiziraju ove zloupotrebe ovlasti i nezakonite aktivnosti ministrice Semihe Borovac, te da poduzmu mjere za zaštitu stanovništva ovog dijela Hercegovine od samovolje ovakvih pojedinaca.

Također tražimo da javno odgovorite imaju li spomenute tvrdnje gospođe ministrice o smještaju migranata i obitelji ISIL-ovaca, odnosno povratnika sa sirijskog ratišta potrebna odobrenja i odluke Vijeća ministara.

Ukoliko nemaju, javno pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Tužiteljstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona da ispita samovolju i zloupotrebu položaja Semihe Borovac.

Također pozivamo i ambasadoricu Švicarske konfederacije koja je jučer boravila u Mostaru da javnosti pojasni kakva je njena uloga u ovim ilegalnim aktivnostima Semihe Borovac, te se istovremeno obraćamo i vlastima prijateljske Švicarske konfederacije da preispita ovakvo ponašanje svoje predstavnice u Bosni i Hercegovini.

Putem zastupnika u Parlamentu Evropske unije javno pozivamo institucije Evropske unije da se uključe u ovaj slučaj te zaštite stanovnike ovog dijela Bosne i Hercegovine, koji su po državljanstvu državljani i Evropske unije, od samovolje nositelja državne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Potpisi zastupnika. Skupština HNK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.