TRENDOVI

E-romobil ljetni je hit u BiH

U našoj državi nije potrebno nositi kacigu ili štitnike tokom vožnje biciklističkim stazama

Jelečak: Uživa u vožnji gradskim ulicama. Sikira

Piše: D. BAŠIĆ

5.7.2019

Trend vožnje e-romobila, koji je popularan u sjevernoj Evropi, stigao je i u Bosnu i Hercegovinu. Sve više građana koristi ovo prijevozno sredstvo zbog njegove praktičnosti, ekonomičnosti i kompaktnosti te ga smatra vozilom budućnosti.  

A vozeći ovaj romobil, zasigurno nećete zakasniti na posao niti ćete upasti u saobraćajne gužve. 

Samo gas

Električni romobil ili trotinet funkcionira na električni pogon za koji nije potrebno potpomaganje nogama. Dovoljno je samo stisnuti gas. Korisnici ovog trotineta kažu da u maloprodaji košta od 400 do 1.000 maraka te da se baterija puni vrlo jednostavno. Nekoliko je vrsta ovih romobila. 

Sarajka Belinda Jelečak romobil je kupila prije nekoliko mjeseci, a, kako kaže, ne može se uporediti trošak struje na punjenje tokom ljeta s troškovima za gorivo i parkiranje automobila.

- Vidjela sam reklame na internetu i onda sam odlučila kupiti ga. Putovala sam gradskim prijevozom svaki dan na posao više od sat. Sada mi je potrebno nekih 40 minuta s Alipašinog Polja do centra grada. Naravno, romobil je i ekološki prihvatljiv. Sklopiv je i veoma praktičan - kazala je Jelečak.


Jelečak: Romobil je i ekološki prihvatljiv. Sikira

Poput bicikla

I regionalna muzička zvijezda Dino Merlin kao osnovno prijevozno sredstvo u prijestolnici BiH već duže koristi električni romobil, koji mu pomaže u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Koristi ga i regionalna muzička zvijezda Dino Merlin. Avaz

Kako su nam pojasnili stručnjaci za saobraćaj, romobil ima isti status kao i bicikl, a prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, nije potrebno nositi kacigu ili štitnike tokom vožnje na biciklističkim stazama. Za vožnju na otvorenoj cesti potrebno je imati zaštitnu opremu.

Zbog jurnjave bili zabranjeni

Zbog prijetnje koju romobili predstavljaju pješacima, prije svega starijim osobama, romobil je bio zabranjen u Kaliforniji 2017. godine, ali i u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji.

Ipak, nakon više od godinu, to se promijenilo, a uveden je zakon kojim je kretanje romobilom ograničeno na 30 kilometara po satu.

Veoma praktičan na ulici. T. Saletović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.