KOSOVO Poslije sastanka premijera zemalja učesnica Samita zapadnog Balkana

Haradinaj: Žao mi je zbog BiH, ali takse ostaju dok nas ne priznaju

Forsirani smo da uvedemo neke odluke

N. Če. / Avaz.ba
05.07.2019 17:19

Ramuš Haradinaj

Foto: Arhiv

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, poslije sastanka premijera zemalja učesnica Samita zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, izjavio je kako je Priština spremna da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, ali samo ako Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Kazao je i da im nije bilo drago što su morali uvesti mjere protiv Bosne i Hercegovine, ali je naglasio i da BiH nije priznala Kosovo te da i Kosovo ima mnoge prepreke od BiH.

- Predstavio sam stavove Kosova koji su poznati, odlučni smo u evropskoj perspektivi Kosova. Potrebno je međusobno priznanje Srbije i Kosova, što je ključ za bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju - ocijenio je Haradinaj.

Istaknuo je kako njegova vlada nikad nije donijela odluku u vezi sa zabranom ulaska srbijanskih zvaničnika na Kosovo.

- Vlada Kosova nije uvela takvu odluku, ne postoji takva odluka. Postoji protokol i zakonska procedura. Svaki se zahtjev razmatra, mnogi su ušli u Kosovo. Vodim Vladu i nije bilo takve odluke - kazao je kosovski premijer.

On je odbacio navode kako su takse koje su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, populistička mjera.

- Forsirani smo da uvedemo neke odluke, kao što je za takse. To nije urađeno zbog populizma, jer smo bili primorani. Spremni smo ukinuti takse, ali moramo se međusobno priznati. Ako neko ne prizna našu egzistenciju, onda je nemoguće imati ekonomske odnose. Mislim da je svima u regiji interes da se mi i Srbija međusobno priznamo. To je ključ -poručio je Haradinaj.

Pojašnajvajući zašto je Priština uvela takse i BiH, državi u kojoj je ionako sve zakomplicirano, Haradinaj je kazao da mu je žao zbog te odluke, ali i pojasnio da ona nije donesena, jer Kosovo ima nešto protiv BiH.

- Žao mi je što je takva situacija u Bosni i Hercegovini. Nije nam bilo drago što smo morali i BiH uvesti mjere. Ipak, BiH nije priznala Kosovo i imamo mnoge prepreke od BiH. Odluku smo uveli, jer poštujemo sami sebe, a ne da smo protiv BiH. Tu realnost, o nezavisnosti Kosova, prihvatile su i Poljska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države. Doći će red i na Srbiju - kazao je na kraju premijer Kosova.

Komentari

NA VRH