PUTOVANJA Senad Hasanović u avanturi do Japana

Sarajlija stigao u Tokio, ali bez motocikla

Na dva točka prešao više od 26.000 kilometara kroz 12 zemalja

A. ČENGIĆ
10.07.2019 08:21

Hasanović na Sibiru: U Novosibirsku boravio je tri dana

Foto: Avaz.ba

Sarajlija Senad Hasanović završio je putovanje motociklom od Sarajeva do Japana. Na dva točka prešao je više od 26.000 kilometara, a prošao je kroz 12 zemalja. 

Iz Sarajeva, preko Crne Gore, Albanije, Grčke, Turske, Gruzije, Rusije, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgistana, Mongolije i Rusije, nakon mjesec, stigao je u Japan.

Ljubazni ljudi

Javio nam se iz Tokija, do kojeg je stigao preko snježnih planinskih vijenaca Pamira, na nadmorskoj visini od 4.650 metara. Pun je utisaka.   

- U Tadžikistanu sam upoznao ljubazne ljude. Ne skidaju osmijeh s lica. Na jednoj benzinskoj pumi upoznao sam porodicu koja me pozvala na ručak, jer je bio Bajram – govori nam Hasanović. 

Proputovao je i kroz kirgistanska prostranstva pokrivena snijegom te je ušao u Kazahstan i vozio kroz stepu. U Novosibirsku (Rusija) pripremao se za zahtjevnu turu preko Mongolije.

Nemoguć ulazak

Na granici Južne Koreje i Japana morao je sići sa motocikla. Naša zemlja nema potpisane konvencije s ovim zemljama pa motornim vozilima s bh. tablicama nije moguć ulazak.   

Motocikl je brodom prebacio do luke u Splitu, a onda je avionom krenuo do Tokija, gdje završava svoju avanturu.

Šest mora i jezera i osam rijeka 

Hasanović je na svom putu vidio šest mora i jezera Egejsko, Crno, Kaspijsko, Aralsko more, Bajkalsko jezero, Japansko more, a prešao je i preko osam rijeka Volge, Urala, Embe, Amur Darja, Irtiša, Zavaršana, Oba, Amura. 
  • Razgovarao i s kazahstanskom policijom
    Razgovarao i s kazahstanskom policijom Foto: Avaz.ba

Komentari

NA VRH