PROCESI

Koje gulenovce u BiH traži Erdoan?

Odranije su na spisku 26-godišnja Gokčen, turski biznismen Ozsaraj, ali navodno i profesor Ekrem Kara

Gulen i Erdoan. Agencije

Piše: M. AŠČIĆ

10.7.2019

Ankara već duže vrijeme vrši pritisak na bh. vlast da im se isporuče državljani koji se nalaze u BiH, a Turska ih traži zbog sumnje da su članovi, kako je naziva tamošnji režim, “naoružane terorističke grupi FETO”, čiji je osnivač Fethulah Gulen (Fethullah), saznaje “Avaz” iz izvora bliskih sigurnosnim agencijama.

O tome je bilo govora i na sastanku Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), predsjednika Turske, s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, o čemu je naš list pisao, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima i potvrdio.

Živi u Tuzli

Zahtjevi za izručenjima proširuju se svake godine, a prema nezvaničnim podacima, u našu zemlju upućeni su najprije preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je o tome obavijestilo Službu za poslove sa strancima BiH.

Prva zamolnica vlasti Turske da im naša država izruči 25-godišnju Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen) odbijena je pravosnažnom odlukom Suda BiH od 7. marta prošle godine.

Gokčen se, prema navodima glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjičila da je članica FETO-a, ali je Sud utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje. Ova državljanka Turske živi i radi u Tuzli, a prije toga je godinu bila pod mjerama zabrane.

No, osim Gokčen, vlasti Turske tražile su sredinom prošle godine od BiH da im se izruči i turski državljanin Ozer Ozsaraj (Ozsaray). Njemu su krajem prošle godine određene i mjere zabrane, a zvanično, kako je navedeno u odluci Ankare, potražuje se zato što je u julu 2016. upotrebom sile i nasilja pokušao srušiti pravni poredak u Turskoj.

On je u Sudu BiH sve to negirao, a kako smo i objavili, Sud je nepravosnažno, također, utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje.

Prema nezvaničnim informacijama, Turska traži da im se izruče i članovi porodice Kara, koji su dan uoči prošlogodišnje posjete predsjednika Turske Erdoana Sarajevu sa tri lažna pasoša pokušali ući u BiH. I članove ove porodice, prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, vlast u Ankari sumnjiči za pripadnost organizaciji Gulena.

To je jedan od razloga zašto su od bh. vlasti nakon privođenja zatražili međunarodnu zaštitu azil. Oni su, kako smo objavili, zatražili zaštitu tvrdeći da su im u Turskoj ugroženi životi. Odmah su se usprotivili izručenju Turskoj.

Protjeran 2016.

Ekrem Kara, kako je objavila turska novina “Gaziantep Olusum”, bivši je docent na Univerzitetu u Gazijantepu, koji je u septembru 2016. protjeran zajedno sa još 74 profesora zbog sumnje da su bili u kontaktu s organizacijom FETO.

No, na spisku Ankare su i pojedini profesori s Burch univerziteta u Sarajevu. Za sada se o njihovim imenima ne govori. Indikativno je, međutim, da su pojedinim državljanima Turske u BiH, osumnjičenima za pripadnost Gulenovoj organizaciji, poništeni pasoši odlukom Službe za poslove sa strancima. To je razlog zašto su neki morali tražiti azil.

Koji je stav BiH

Sud BiH je u rješenju o odbijanju izručenja Gokčen decidno pojasnio kako bi “FETO organizacija, da bi se mogla smatrati terorističkom, kao takva trebala biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća Evrope, a koje je BiH, kao članica, dužna primjenjivati”.

U obrazloženju je navedeno da krivično djelo zbog kojeg se izručenje traži, ne predstavlja krivično djelo prema zakonodavstvu BiH.

O tome, također, da je FETO teroristička organizacija, Ministarstvo sigurnosti mora zvanično obavijestiti Sud BiH, ali to nije učinilo.

Među osobama koje su “pod prismotrom” u BiH su i brojni univerzitetski radnici iz BiH, koji sarađuju s turskim visokoškolskim ustanovama, a za koje se navodi da su bliske FETO organizaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.