BJEGUNCI

Otišli preko grane: U bijegu Lutka, Benelux, Šabo, Zečica, Đavo, Brko...

Hapšenje Zeničanina Adisa Abaza u Njemačkoj, koji je prošle godine pobjegao iz BiH iako je protiv njega podignuta optužnica za trgovinu narkoticima, još jednom otkrilo boljku bh. pravosuđa

Sud BiH: Traga se za 50 osoba. Avaz

Piše: M. AŠČIĆ

14.7.2019

Hapšenje Zeničanina Adisa Abaza u Njemačkoj, koji je prošle godine pobjegao iz BiH iako je protiv njega podignuta optužnica za trgovinu narkoticima, još je jednom otkrilo boljku u bh. pravosuđu, a to je da je svaki dan sve veći broj osoba koje su, da bi izbjegle procese, ilegalno napustile granice države BiH.

Sudovi i sudije ne ostvaraju određene norme

I posljednji izvještaj Suda BiH za prošlu godinu pokazao je da se pred ovom institucijom u fazi optužbe i glavnog pretresa nalazi oko 50 otvorenih predmeta u kojima su osobe nedostupne. To znači da im se ne može ni suditi jer su u bijegu. Mnogi od njih su i pravosnažni osuđenici.


Đukić: Nalazi se u Srbiji. Sud BiH

- Sve je ovo otežavajuća okolnost za efikasan rad – navodi se u izvještaju ove pravosudne institucije.

No, nije samo izvještaj Državnog suda ukazao na ovaj problem. Skoro svi predsjednici sudova u državi, koji su prije tri sedmice prezentirali izvještaje o radu za 2018. godinu, upozorili su na bijeg optuženika i osuđenika.

Počev od Bihaća, Travnika, Sarajeva, Distrikta Brčko, ali i osnovnih sudova Republike Srpske. Ovo je otežavajuća okolnost sudovima i zbog činjenice da zbog nemogućnosti vođenja postupka, pojedini sudovi i sudije ne ostvaraju predviđene sudske norme.

Najveći broj bjegunaca pred pravosuđem je za ratni zločin, ali i organizirani kriminal i korupciju. Mnogi od bjegunaca završili su i na crvenim Interpolovim potjernicama.



Tešić: Bivša misica fotogeničnosti. Agencije

Kada je u pitanju Sud BiH, najveća riba među bjeguncima je osuđeni ratni zločinac Novak Đukić. Njega je Sud BiH proglasio krivim da je kao komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, zbog čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH - zbog pogrešne primjene zakona - ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. I nekoliko mjeseci kasnije, Sud BiH smanjio je Đukiću kaznu na 20 godina, ali je on zatim pobjegao u Srbiju na navodno liječenje.

Bjegunac je već 25 godina i Nedžad Herenda zvani Brko, bivši pripadnik zloglasne jedinice „Ševe“, koji je među osumnjičenima za ratne zločine u sarajevskom Velikom parku.

Neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom

Prije nekoliko dana je uhapšen i izručen BiH bjegunac Ramo Brkić, nekadašnji policijski komesar USK, osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora. Ali, i dalje je u bijegu njegov saradnik Senad Šabić zvani Šabo.



Šljivo: Bivši specijalac. Agencije

Među poznatijim osobama je i Amar Šljivo, bivši specijalac Federalne uprave policije, koji je osuđen na dvije godina zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom u predmetu „Benelux“.

I dalje se traga za Davorom Elezom, bratom Darka Eleza. Potjernica za njim raspisana je 2016. godine zbog organiziranog kriminala u predmetu „Lutka“. Nepoznata je i lokacija osuđenog ubice iz Banje Luke Dušana Pantelića, poznatijeg kao Đavo.

Gdje nam je Slobodanka 

Među bjeguncima je i bivša misica fotogeničnosti BiH i „Playboyeva“ zečica Slobodanka Tešić. Ona je pobjegla nakon pravosnažnosti presude zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu.

Osuđena je na dvije i po godine, ali prije izricanja presude 2015. pobjegla je u Srbiju.

Puna lista ISIL-ovaca, vratio se samo Ibro

U bijegu je i više od 25 pripadnika vehabijskog pokreta u BiH zbog povezanosti s Islamskom državom. Među njima je i Alija Keserović, čoban osuđenog vođe vehabija u BiH Bilala Bosnića. Keserović se nalazi u zarobljeništvu u Siriji i očekuje se njegovo izručenje, kao i Hamza Labidi, posinak uhapšenog vehabije Emira Ališića.


Interpol godinama traga i za vehabijama Ramom Grahovićem, Ibrom Ćufurovićem, koji je prije dva mjeseca izručen BiH. Ali i Edinom Pečenkovićem, Sulejmanom Mešanovićem, Senadom Kasupovićem, državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem, Amirom Džinićem, Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Adnanom Hodžićem...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.