SVEČANOSTI

U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske

Fena

12.7.2019

Sa večerašnje svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Francuski ambasador u BiH Gijom Ruson (Guillaume Rousson) večeras je u Sarajevu upriličio svečani prijem povodom Nacionalnog praznika Francuske.

Brojnim domaćim i stranim zvaničnicima ukazao je na francusku strategiju za Balkan, koja je izrađena u aprilu i koja daje posebne prijedloge za nekoliko važnih oblasti u zemljama ovog područja, poput sigurnosti, odbrane i pravosuđa.

U oblasti pravosuđa naveo je program "EU4Justice", koji vodi Francuska od početka godine u okviru programa IPA.

- U ovom trenutku jedna međunarodna ekipa iz odjela za međunarodnu saradnju nalazi se u BiH uz podršku drugih zemalja Evropske unije. Radi se o evropskom programu jačanja sudstva u BiH koji se finansira iz IPA-e – potvrdio je Ruson.

U oblasti sigurnosti najistaknutija saradnja, koju podržavaju brojni partneri, jeste i bit, prema njegovim riječima, u borbi protiv krijumčarenja lakog naoružanja i oružja malog kalibra.

Govoreći o Evropskoj uniji, podvukao je da je poznato mišljenje Komisije te da je Mapa puta jasna i zahtjevna.

- U tom smislu, od posebne je važnosti djelovanje BiH u narednim mjesecima. U očima zemalja članica to djelovanje odražavat će stvarni stepen angažmana domaćih vlasti na svim nivoima na putu približavanja Evropskoj uniji. Zato možemo samo žaliti što u ovom ključnom trenutku nova vlast na nivou Federacije i države još nije u potpunosti konstituirana – izjavio je Ruson.

Ukazao je i na uspjeh prvog Pariskog foruma o miru od 11. novembra prošle godine.

- Ta inicijativa s ciljem jačanja međunarodne saradnje okupila je 6.000 učesnika, od kojih 65 šefova država i vlada, među kojima je bio i gospodin Bakir Izetbegović u ime BiH i 700 novinara. Drugo izdanje bit će u novembru, što obećava veliki međunarodni skup – kaže Ruson.

Istakao je da će Francuska ojačati svoje političke odnose s regionom u nekoliko oblasti.

- Aktivnosti Francuske agencije za razvoj. Jedan sporazum već je potpisan sa Srbijom, a drugi je predložen Bosni i Hercegovini – poručio je francuski ambasador u BiH na obilježavanju Nacionalnog praznika Francuske, koji se slavi 14. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.