KONAČNO

SDA vaga između Tulumovića i Aljića

Nastojat ćemo da u što kraćem roku dobijemo ime mandatara i vjerujem da ćemo do kraja jula dobiti novu Vladu, kaže Vujović

Skupština TK: Zakazan sastanak, konačno pregovori. Avaz

Piše: A. HADŽIĆ

15.7.2019

Novoizabrani predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović za danas je zakazao sastanak sa predstavnicima političkih partija nove parlamentarne većine kako bi i zvanično počeli pregovori u vezi s izborom mandatara i sastavom nove Vlade TK.  

Desetak dana

- Konsultacije počinju u ponedjeljak. Nastojat ćemo da u što kraćem roku dobijemo ime mandatara kako bi u ostavljenom roku od desetak dana sastavio Vladu. Moramo raditi ubrzano i vjerujem da ćemo do kraja jula dobiti novu Vladu - kazao je Vujović za “Avaz” te je dodao da ne zna ko bi mogao biti mandatar.

Vujović: Radit ćemo ubrzano. Arhiv

Midhat Čaušević, poslanik Stranke demokratske akcije u Skupštini TK, potvrdio je za naš list da bi se u Tuzli trebala održati sjednica Povjereništva KO SDA TK. 

Stranački prijedlozi

- Na sjednici ćemo otvoriti pitanje izbora mandatara Vlade. Naš izbor će, sigurno, biti osoba koja će ovaj odgovorni posao moći obavljati na najprofesionalniji način - kazao nam je Čaušević. 

Već se ranije špekuliralo da je Denijal Tulumović iz Živinica najozbiljniji kandidat za mjesto budućeg mandatara Vlade TK, ali nezvanični izvori navode da bi neki od članova SDA na poziciji mandatara rado vidjeli i Asima Aljića.

Potpredsjednica Skupštine TK Lejla Vuković (SBB) kaže da će Savez za bolju budućnost, prema dogovoru, predložiti kadrove za dva ministarstva.

- Ko će biti naši prijedlozi, vrlo brzo će odlučiti organi stranke - kazala nam je Vuković.

Mustafa Šakić za ministra unutrašnjih poslova? 

Nezvanične informacije govore da se vaga između Mustafe Šakića iz Gradačca i Aziza Čačkovića iz Lukavca za ministra unutrašnjih poslova TK.

Odbjeglim članovima SDP-a, bilo je pripalo Ministarstvo poljoprivrede, međutim naši izvori tvrde da bi, zbog gubljenja obećane podrške novoj parlamentarnoj većini jednog od bivših članova SDP-a, moglo doći do promjene u raspodjeli resora.

Jedan ozbiljan kandidat za ministra ispao je iz igre, jer kako saznajemo, nema odgovarajuću školsku spremu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.