SREBRENICA

Reekshumacija 120 identificiranih posmrtnih ostataka: Daut Nukić u kaburu dopunio donje ekstremitete sina Hazima

Ovo je 12. reekshumacija, a dosad su kompletirano 634 tijela

S. SMAJLOVIĆ

15.7.2019

S današnje reekshumacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prema nalogu Suda i Tužilaštva BiH, radnici JP „Komemorativni centar“ Tuzla i ekspertni tim Identifikacijskog centra Podrinje (ICP) i Instituta za traženje nestalih BiH, danas su u Memorijalnom centru Potočari počeli reekshumaciju (dopunu) ranije ukopanih identificiranih nekompletnih posmrtnih ostataka. 

Kako nam je kazao Sadik Selimović, uposlenik Instituta za traženje nestalih, ovo je dvanaesta reekshumacija, a dosad su kompletirana 634 tijela, dok se u ICP nalazi još 710 posmrtnih ostataka, koji čekaju identifikaciju i saglasnost porodica za kompletiranje tijela.

Kaže da je mimo Memorijalnog centra, na raznim mezarjima gdje su po želji rodbine ukopana identificirana tijela genocida u Srebrenici do sada reekshumirano sedam skeleta.

Na reekshumaciju su pozvane i porodice žrtava, a u narednih deset dana dnevno će se kompletirati po 12 tijela.

Daut Nukić danas je u kaburu dopunio donje ekstremitete sina Hazima, koji je pronađen u masovnoj grobnici Glogova kod Bratunca, a ukopan je 2010. godine.

Kaže da su ovo sve bolni trenuci, ali i utjeha što će tijelo njegovog sina konačno biti kompletno i smješteno na vječiti smiraj.

Salih Mulalić iz Budaka, iznad samog Memorijalnog centra, došao je na kompletiranje tijela brata Samira, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na površini, lokalitet Kameničko brdo, kod zloglasne bukve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.